De auto en het meisje

Een naamloze en zwijgzame mecanicien en stuntrijder voor speelfilms bestuurt ook vluchtwagens bij overvallen. De feilloze controle die hij achter het stuur altijd heeft raakt hij in het echte leven kwijt als hij verliefd wordt, in deze strak gestileerde en uiterst coole film van de Deen Nicolas Winding Refn.
~
De bestuurder (Ryan Gosling) in Drive is cool, hij is in control. Hij is daarmee een moderne variant op zijn even zwijgzame en naamloze beroepsgenoot uit Walter Hills The Driver (1978), die op zijn beurt weer hevig beïnvloed was door de huurmoordenaar in de Franse klassier Le Samuraï (1967) van Jean-Pierre Melville. Dat coole doet bij Goslings garderobe soms wel een tikkeltje geforceerd aan: naast een flitsend jasje met een grote schorpioen erop, heeft hij ook constant een tandenstoker in de mondhoek, ontbreken de leren racehandschoentjes niet en de oplettende kijker zal het konijnenpootje aan de autosleutel niet ontgaan.
De maffia en de buurvrouw
~
Direct in de openingsscène tonen de makers zich meesters in het in beeld brengen van een ogenschijnlijk simpel gegeven: na een overval moet de vluchtauto uit handen van de politie blijven. De shots (geheel in en vanuit de vluchtauto gefilmd), de opbouw, de timing, de kaders en de pompende muziek: het is een fraai staaltje filmmaken. Ook een scène in een lift waarin Irene achter de ware aard van de bestuurder komt – en waarbij Refn het in beeld brengen van gruwelijk geweld niet schuwt – kan hier ook toe gerekend worden. Beiden spelen zich in een kleine ruimte af en juist een achtervolging op klaarlichte dag doet opvallend genoeg een stuk rommeliger aan.
Controle
~