Film / Films
recensie: Underworld (director's cut)

“Dit is geen director’s cut“, is het eerste dat regisseur Len Wiseman zegt op het audiocommentaar van zijn eerste film Underworld. Gek dan toch, dat op deze double disc edition van de weerwolf-/vampierfilm heel groot ‘Director’s Cut’ staat geschreven… Hoe dan ook, in een serie steelbook uitgaven, waaronder White Noise en Saw, is nu ook Underworld uitgebracht met een hele reeks aan extra’s. En in tegenstelling tot die van White Noise zijn deze wel geslaagd.

Al duizend jaar zijn vampiers (Death Dealers) en weerwolven (Lycans) met elkaar in oorlog. In het hedendaagse Boedapest ontdekt de mooie vampier Selene (Kate Beckinsale) dat haar tegenstanders achter een mens aanzitten. Vastberaden om erachter te komen wat de Lycans van Michael Corvin (Scott Speedman) van plan zijn, zet ze de achtervolging in. Ze komt echter in de problemen en zet alles op het spel als er een onmogelijke liefde tussen de twee ontstaat.

Plezier

~

“Met deze exclusieve director’s cut zult u Underworld ervaren zoals u dat nog nooit heeft gedaan”, prijkt er achterop de dvd-hoes. Een overdreven ophemelend promotiepraatje, dat zeker, maar ik moet eerlijk bekennen dat er voor mij wel degelijk een kern van waarheid in schuilt. Toen ik begin 2004 immers een recensie schreef over de bioscoopversie van Underworld, was ik allesbehalve positief. En nog steeds vind ik de film kil, humorloos, tweedimensionaal en uiteindelijk zelfs saai. Maar de extra’s zijn dermate vermakelijk dat ik met veel plezier naar de director’s cut heb gekeken.

Featurettes

Op de eerste disc vinden we om te beginnen vier featurettes van tussen de vijf en twintig minuten, waarin de looks, personages, visual effects en het design van Underworld worden besproken. Interessante bronnen van achter de schermen komen aan het woord en we zien storyboards en stunts. Ook wordt uitgelegd waarom de film er qua kleur zo eentonig uitziet: het geheel is digitaal opgenomen, door de computer bewerkt en vervolgens pas op film gezet.

Poppen en snuiten

~

Naast wat outtakes, trailers en een videoclip staat op de eerste disc ook een audiocommentaar. Dit zal voor mensen die uit zijn op diepgaande analyses en technische informatie niet interessant zijn, maar zit je net als ik helemaal niet te wachten op dat vaak saaie geneuzel, dan zorgt Underworld ongetwijfeld voor wat vermaak. Regisseur Wiseman, vrouwlief Beckinsale en Speedman houden het bij luchtige, humoristische anekdotes en dat levert een aantal leuke momenten op. Zo weet Speedman niet eens naar welke film hij zit te kijken, speelt Wiseman volgens Beckinsale met poppen (“Het zijn action-figures!”) en maakt Kate zich zorgen over de grootte van haar ‘snuit’. Kortom, niet gedacht dat ik Underworld nog eens zou afkijken en er ook nog bij zou moeten lachen.

De vampiermythe

Waarom de tweede disc bij deze uitgave zit, is me niet helemaal duidelijk. Het audiocommentaar, de outtakes en de featurettes zorgen voor leuke extra’s, maar de twee documentaires die op de bonus-dvd staan zijn niet eens relevant. Om te beginnen is daar Extreme Sacrifice over mensen die zichzelf opofferen voor anderen. Wat precies het verband is met Underworld ontgaat me even. The Vampire Myth is wat meer op zijn plaats, maar ook dit blijkt niet meer te zijn dan een enigszins goedkope tv-reportage over mensen die denken dat ze vampier zijn. Het maakt de mythe eerder belachelijk dan dat het interessante informatie geeft.

Humor gezocht

Volgens Wiseman is deze versie van Underworld dus geen director’s cut, maar eerder een extended version waarbij de toegevoegde scènes wat meer achtergrondinformatie verschaffen over de personages. De film zelf blijft echter langdradig en kil, en het totale gebrek aan humor zorgt ervoor dat de kijker zich na een tijdje gaat vervelen. Gelukkig maken een aantal leuke extra’s en een vermakelijk audiocommentaar het één en ander goed, en je krijgt er ook nog eens een klein storybook bij met tekeningen en foto’s uit de film. Het zou echter leuk zijn als Wiseman leert van zijn fouten en iets meer humor en kleur aanbrengt in het vervolg op Underworld, Underworld: Evolution, die in 2006 in de bios verschijnt.