Allegorie van tegenstellingen

Hoe wil je heten, vraagt acteur Peter Mullan aan acteur Andrew Garfield. De jongen denkt even na. Jack, zegt hij dan. Dat is een mooie naam, vind je niet? Ja, beaamt Peter. Jack is een mooie naam. Vanaf dat moment gaat de ‘Boy A’ uit de filmtitel als Jack door het leven.
~
Ontroerend
Inmiddels is Boy A volwassen geworden en probeert hij zijn leven weer op te pakken. Met behulp van zijn reclasseringsambtenaar Terry (Peter Mullan) vindt hij een baan als bijrijder op een vrachtwagen. Hij maakt vrienden en krijgt zelfs een relatie met een collega. Het verleden laat hem nooit met rust, maar hij mag zijn geheime identiteit aan niemand onthullen.
~
Grote thema’s
Ook de kindacteurs uit de flashbacks spelen uitstekend. Doordat je als kijker langzamerhand meer informatie krijgt over Jacks verleden, doen de scènes bijna pijn om naar te kijken, omdat je vermoedt wat de onschuldig ogende jongetjes te wachten staat.
Hoewel het realistische acteerwerk sterk doet denken aan films van Ken Loach of Mike Leigh, overstijgt Boy A het gemiddelde Britse arbeidersdrama doordat er grote thema’s als schuld en verlossing worden aangesneden.
Grote middelen
~
De symboliek werkt echter wel uitstekend. Wie bereid is om voor de duur van de film over de ongeloofwaardigheid van zulke tegenstellingen heen te kijken, kan zich onderdompelen in oogstrelend camerawerk, mooi acteerwerk en een sterk verhaal.