Flashbacks van vervolging

La passante du Sans-Souci (1982) lijkt vooral als doel te hebben om te waarschuwen tegen de gevaren van het fascisme. De joodse Max Baumstein (Michel Piccoli) herkent na de oorlog een voormalig nazi-officier die hij vervolgens vermoordt. In een lange flashback van Max tijdens zijn proces wordt getoond waarom hij tot die daad is gekomen.
~
Zwart-wit
La passante du Sans-Souci is een niet geheel geslaagde film. De sfeer van de jaren dertig wordt goed neergezet in overtuigende en mooie art direction en er worden geen doekjes om de gruwelen en de misdaden van het naziregime gewonden. Toch behoudt de film in zijn toon iets didactisch, alsof de film bedoeld is als een waarschuwing voor mensen die niet overtuigd zijn van het kwaad van het fascisme of daar nog te weinig van af weten. Zoals vaak in films die willen waarschuwen tegen de gevaren van een ideologie, is het perspectief grotendeels zwart-wit.
~
Onnatuurlijk
De film suggereert een bepaalde continuïteit. Max is na de oorlog een mensenrechtenactivist en de nazi-officier is naar Paraguay gevlucht waar hij zijn misdaden voort kan zetten. Het fascisme is nog niet uitgegroeid, wat ook blijkt uit de verassende coda van de film. Continuïteit is er ook in de onnatuurlijke dubbelrol van Romy Schneider. Zij speelt Max’ vrouw Lina, maar ook Elsa. Wat deze verschillende vrouwen naast hun gelijkenis gemeenschappelijk hebben, is dat ze beiden slachtoffers zijn , maar in verschillende tijdperken. Lina’s rol wordt echter niet uitgediept en het toeval dat Max is gevallen op een vrouw die precies lijkt op Elsa is daarom niet geloofwaardig.
~