8WEEKLY

De Gebroeders Meester on tour

Artikel: 1. De bekering van André Rouvoet

De Gebroeders Meester, auteurs van Meesters in de filosofie en Meesters in religie, toeren tijdens de Maand van de Filosofie door het land. Speciaal voor 8WEEKLY beschrijven ze hun ervaringen. Als echte broers zijn ze het altijd roerend met elkaar oneens. Dit keer kibbelen ze over de vraag of André Rouvoet zich nog zal komen bekeren tot de Verlichtingskerk die zij op 1 april hebben gesticht.

Frank: Wat een feest, hè? Die diensten van de Verlichtingskerk die we tot nu toe gehouden hebben. Precies zoals ik het me had voorgesteld: een groep mensen komt bijeen, ze kennen elkaar niet of nauwelijks, zijn eerst nog wat onwennig. We beginnen met ontspanningsoefeningen, praten over niet al te beladen onderwerpen om lichaam en geest los te maken. Daarna gaan we de diepte in. Zo ontstaat er langzaam iets in de groepsdynamiek. Rousseau zou misschien van het je ne sais quoi spreken, Heidegger van een Ereignis en Derrida van een événement – maar de benaming is totaal onbelangrijk. Het gaat erom dat er iets gebeurt tussen mensen, dat iedereen boven zichzelf uitstijgt, loskomt van zijn eigen benauwende individualiteit. En als dat iets eenmaal gebeurt, lachen we, huilen we en zingen we samen. We eren het grote Iets zoals alleen wij dat kunnen; deze specifieke groep mensen, die op die specifieke plaats en op dat specifieke moment samenkomt. Samen.

Maarten: Hoezo eren we het grote Iets? Onze Verlichtingskerk is er om mensen verlicht te maken, te leren zelf na te denken en zelf verantwoordelijkheid te nemen voor hun eigen leven, te breken met geloof en traditie. Die god Iets aanhangen is het tegendeel van zelf nadenken. Kijk nou eens wat er in de Verlichtingskerkbundel staat bij dat onderdeel:

V Eerbetoon aan de god Iets

Vrij onderdeel

Alle aanwezigen zijn vrij om de god Iets gedurende enkele minuten op geheel eigen wijze te eren. Als zij Hem niet willen eren, is daar ook ruimte voor.

Alternatieve namen voor de god Iets

Voor wie zich niets kan voorstellen bij de god Iets: alternatieve namen zijn:

Al, Allah, Apollo, Asatru, Boeddha, ‘Drieheid die meer dan zijndheid is en meer dan God en meer dan goed, die hoedt het Godsweten van de christenen’, Elohiem, Energie, Evolutie, Gaia, Geest, God, Heer, Heere, Jezus, Krishna, Leven, Lichtgod, Moeder, (Moeder) Natuur, Naam, Onbewogen Beweger, Onuitsprekelijke, Opperbouwmeester des heelals, Schepper, Vader, Verlichting, Wodan, Thor, Wetenschap, Zarathoestra, Zijn, Zeus, Zin.

Als u niets van uw gading tegenkomt, kunt u hier uw eigen naam voor de god Iets invullen: …… .

Als mensen Zijn naam liever niet uitspreken, is dat natuurlijk ook geen enkel probleem.

Vrijblijvender kan toch niet? Dat eerbetoon aan de god Iets loopt toch ook elke dienst steeds op niets uit?

Frank: Voor mij is het elke keer weer het hoogtepunt. Terwijl jouw hoogtepunt nog moet komen: de bekering van André Rouvoet.

Maarten: Misschien weet hij nog niet van mijn appèl op zijn verantwoordelijkheidsgevoel.

Frank: Onzin, het stond paginagroot in het Cultureel Supplement van NRC Handelsblad. Je schreef daar op 30 maart:

Als ik naar Rouvoet kijk, zie ik het ene moment Paulus en het volgende Luther. Of beter: eerst Saulus, dan Paulus en dan Luther. Zoals Saulus toetrad tot de groep christenen die hij eerst had bestreden, zo zal Rouvoet de kant van de Verlichting kiezen. Zoals Saulus zijn naam veranderde in Paulus, zo zal Rouvoet zijn partij omdopen in VerlichtingsUnie. Zoals Paulus afrekende met de joodse spijswetten en de besnijdenis, zo zal Rouvoet artikel 23 uit de Grondwet verwijderen. En zoals Luther de kerk wist te hervormen, zo zal Rouvoet het Nederlandse stelsel ontdoen van de resten van de Verzuiling.
Vandaar mijn uitnodiging aan hem om tijdens de eerste dienst van de Verlichtingskerk in Maastricht publiekelijk kond te komen doen van zijn bekering tot de Verlichting.
We bidden nu Kants categorische imperatief, in de hoop dat de stem van de Rede ook André Rouvoet zal bereiken:
‘Handel zo dat de maxime van je handelen tot algemene wet verheven kan worden.’

We hebben elke dienst gebeden, maar geen Rouvoet.

Maarten: Echte christenen lezen geen krant die Lux et Libertas als devies heeft.

Frank: Rouvoet kan het weten uit het Nederlands Dagblad en het Reformatorisch Dagblad, die hebben je geïnterviewd.

Maarten: Als hij die kranten wel leest… Ik ben niet zo goed thuis in de christelijke pers, maar volgens mij is die behoorlijk sektarisch; zijn dat niet meer SGP-kranten?

Frank: Ik betwijfel het. Hoe dan ook heb je een persbericht laten sturen aan een naaste medewerkster van Rouvoet. Hij moet het weten.

Maarten: Dan twijfelt hij nog. Laten we hem niet verketteren: vergeet niet wat een stap het voor hem moet zijn om toe te treden tot onze kerk. Maar eens zal de stem van de Rede hem bereiken. Geduld, Frank. Geduld.