8WEEKLY

Toneelgroep Amsterdam maakt drie weken Tamtam

Artikel: 1-19 februari 2005

Tam Tam klinkt naar ophef, naar luid en duidelijk optreden. En een festival in Amsterdam dat bijna drie weken duurt, kan flink wat uit de kast halen. En dat doet het: het aanbod van Tamtam is veelzijdig en interessant. Met de première van twee nieuwe theaterstukken, een bijzondere selectie films, rondleidingen en debatten, en persoonlijke gesprekken. Een goede gelegenheid om op je gemak in de Stadsschouwburg, Cinerama en De Balie rond te kijken en na te praten.

~

Met Tamtam houdt Toneelgroep Amsterdam (TGA) jaarlijks open huis in de Amsterdamse Stadsschouwburg. Dit jaar draait het festival om ‘het huwelijk’. De afgelopen maanden al bracht het gezelschap met De Kruistochten de eerste voorstelling van een vierluik vijf uur huwelijksperikelen onder de aandacht. Tijdens Tamtam zullen de stukken Scènes uit een huwelijk en Bedrog in première gaan. Het is een goede zet van Ivo ten Hove, directeur van TGA, om in deze tijd via kunst het huwelijk aan de orde te stellen. We zijn druk met studies, carrière en een snel veranderende maatschappij, en het levert wellicht een echt enerverende avond op om eens met vrienden van gedachten wisselen over het ‘instituut’ huwelijk anno 2005.

Films in Cinerama

~

Tweede poot in het festival is een selectie films waarin liefdesrelaties worden geproblematiseerd. Daar zitten bekenden tussen, zoals Who’s Afraid Of Virginia Woolf en het actuele Gegen die Wand. Maar ook films die je gemist kunt hebben, zoals The Comfort of Strangers en het docu-drama In het huis van mijn vader. Elke film staat drie dagen op het programma, zodat het haast onmogelijk is er één te missen die je graag wilt zien. Wat wordt er duidelijk als je de sepiakleurige romantiek van een huwelijksfilm uit de jaren ’60 vergelijkt met de chaotische relaties in één van de nieuwe theaterstukken? Wat zijn eeuwige waarden? En waar willen wíj het voor doen? Bekijk ’t en bepraat ’t.

Manische mannen en een bordeel

Naast de conventionele presentaties van het toneel en de film is er ook ruimte voor eigen invulling. De jongere auteurs van Toneelgroep Amsterdam, waaronder Roeland Fernhout (De Kruistochten), treden naar buiten met zelfgeschreven en zelfgeregisseerde monologen. De tekst van Sanne den Hartogh is geschreven door Arnon Grunberg, die zich de laatste tijd flink inzet voor de Nederlandse kunst en cultuur. Behalve met zijn boeken en columns verschijnt hij wekelijks op de buis voor R.A.M., en onze productieve maniak schrijft dus voor deze gelegenheid Sannes monoloog: Brief aan M.
Dan belooft Tamtam ons het ’toneelbordeel’, volgens het programmaboekje “een salon van lichte zeden”. Voor één euro kunnen we een “opwindend” optreden bijwonen van een acteur van TGA. Dit moet wel gepland worden: het toneelbordeel is geopend op vrijdag 11, zaterdag 12 en op de slotavond van zaterdag 19 februari. Moeten we hier sexy optredens verwachten van een stripper, of gaat het vooral om de knipoog?

Hoogstpersoonlijk ideaal

~

Nog een tikje persoonlijker wordt het tijdens een ‘Blind Date’. Voor wie zelf graag zijn gezicht laat zien en zijn mond roert heeft Tamtam op zaterdag 19 februari afspraakjes voorgeprogrammeerd tussen bezoekers en Bekende en Onbekende Nederlanders. Ahum, dat kan dus iedereen zijn. Maar sowieso spannend: in vijftien minuten een nieuwe gesprekspartner van onze overtuigingen op de hoogte brengen. Liefst op een leuke manier natuurlijk. En het onderwerp? Idealen. Ook dat kan weer van alles zijn, van een geplande vakantie tot een éénwording met onze geliefde. Want het gesprek komt ter plekke tot stand.

Aanverwante kunsten

Behalve de twee theaterstukken van TGA gaan er twee dansvoorstellingen in première. De eerste betreft een dansfilm: Blush. De Vlaamse choreograaf Wim Vandekeybus heeft onderzocht welke emoties aanleiding geven tot blozen. Van de dansvoorstelling die hieruit voortvloeide is nu een film gemaakt op locatie. Dezelfde choreograaf presenteert op 11 en 12 februari Les porteuses de mauviases nouvelles, een snel en opwindend danstheater met zijn jonge dansers uit Vlaanderen en Porto.

Debatten en gesprekken

~

Tussen de bedrijven door kan er worden gepraat, geluisterd en gewandeld. Zo komt Vandekeybus na zijn danspremière op gesprek in de Stadssschouwburg, en worden de theaterpremières ingeleid en nabesproken door acteurs en de directeur van Toneelgroep Amsterdam. Daarnaast vinden er serieuze debatten plaats over kunst en engagement en de invloed van film op theater. Het eerste onder leiding van Felix Rottenberg, het tweede door Marijn van der Jagt, dramaturg en journaliste van Vrij Nederland.

Dit alles en nog meer

Alsof dit nog niet alles was, zijn er muzikale intermezzo’s, wordt er een jeugdtheaterstuk opgevoerd, is er een studentenseminar, een tocht door de stadsschouwburg, en worden we nog eens in de gelegenheid gesteld de theaterhit van vorig jaar te bekijken: De gesluierde monologen. En we kunnen elkaar als bezoekers ontmoeten op de dansvloer, en daar onze ledenmaten lekker losschudden: het festival zal feestelijk worden afgesloten met een groot dansevenement.

Festival Tamtam vindt van 1 tot en met 19 februari plaats in Amsterdam. Kijk op toneelgroepamsterdam.nl voor alle tijdschema’s.