Boeken / Strip

Het monster in de burgerman

recensie: Pieter de Poortere - Kak

In de voor hem zo typerende tekenstijl heeft Pieter de Poortere wederom een opmerkelijk album aan zijn oeuvre toegevoegd. In Kak maken we kennis met een doorsnee familie: vader, moeder, kinderen, hond en oma in rolstoel. Aan het begin van het verhaal volgen we de familie over Gods wegen op weg naar hun vakantiebestemming. Tot zover niets aan de hand. Als inktzwarte parels met daarin de weerschijn van sociale verloedering, xenofobie en vooroordelen, rijgen de gebeurtenissen zich daarna in rap tempo aaneen tot een wurgsnoer rond de nek van onze dierbare samenleving.

~

Zo zijn we er getuige van dat een groep allochtonen in een tankwagen vol mest België wordt binnengesmokkeld om daarna, met de hulp van de ‘vriendelijke’ inlanders, direct weer per vliegtuig te worden uitgezet. Uiteraard nadat er flink is betaald voor valse paspoorten. Over beschaving gesproken.

Dutroux

~

Dat de vader grote gelijkenis vertoont met Marc Dutroux, is geen toeval. De auteur lijkt ons duidelijk te willen maken dat dit monster van België niet zo veel afwijkt van de burgerman die ons op straat beleefd groet. Onder de goedkeurende blik van deze vader wordt een allochtoon die hij betrapt tijdens een intiem moment met oma, door de politie met bloedig machtsvertoon buiten de landsgrenzen gedumpt, verblind als hij is door de woekerende vooroordelen die in zijn brein hebben postgevat. Want zijn deze wildemannen niet enkel uit op een schijnhuwelijk ter verkrijging van een geldig paspoort, om zich daarna op gruwelijke wijze te ontdoen van hun echtelijke last?

Het juiste evenwicht

Pieter de Poortere bedient zich niet voor het eerst van de hyperbool als stijlinstrument. De lezer is hierdoor snel geneigd de avonturen van ons vrolijk gezinnetje als een absurdistische hersenspinsel weg te gniffelen. Maar op hetzelfde moment komt het besef dat ook hij deel uitmaakt van dit gezin en de wereld waarin deze personages leven. Het is bewonderenswaardig dat de auteur het juiste evenwicht heeft weten te bewaren tussen engagement en vrijblijvendheid.

Met Kak bewijst Pieter de Poortere wederom dat hij als stripauteur in staat is grote thema’s te vangen in humoristische maar tegelijkertijd verontrustende en aangrijpende beelden.