In koloniaal dromenland

.
~
De zorgen om haar buurvrouw nemen toe, wanneer blijkt dat Aurora steeds meer de grip op zichzelf lijkt te verliezen. Zo is er sprake van toenemende achterdocht naar haar huishoudster Santa, die volgens Aurora voodoo praktiseert. Dan belandt Aurora in het ziekenhuis. Wetende dat zij niet lang meer te leven heeft, rest haar nog een wens. Santa vraagt Pilar Gian-Luca Ventura te vinden, een man uit Aurora’s verleden.
Gepassioneerd verleden
Gian-Luca wordt snel gevonden en met zijn komst doet deel twee, ‘paradijs’, zijn intrede. Tabu springt terug naar de jaren zestig ten tijde van het Portugees kolonialisme. In voice-over vertelt Gian-Luca over Aurora’s geschiedenis en hoe ze elkaar ontmoetten in een niet nader verklaard land in Afrika (Mozambique?). Een geschiedenis die gepaard gaat met ontrouw, passie en tragiek. Maar ook lotsbepaling speelt een rol, zoals de voorspelling dat Aurora zwanger zal raken en haar leven tragisch en eenzaam zal eindigen.
~
‘Paradijs’ speelt zich af vlak voordat de Portugese koloniale oorlog begon. Gomes is, in tegenstelling tot een recente film als White Material (Claire Denis, 2009), niet uit op het tonen van de gevolgen van het kolonialisme, of het aankaarten van morele kwesties. In zijn visie op koloniaal Portugal is er ruimte voor verlangen en passie. Een sfeer die goed overeenkomt met de keuze voor het camerawerk. In prachtig zwart-wit geschoten (ook een verwijzing naar de zwijgende film) roepen de beelden nostalgie en melancholie op. De jaren 60-muziek die als soundtrack dienst doet vult deze sfeer goed aan.
Experiment zonder verlies van emotie
~