8WEEKLY

Colin McRae Rally 2.0

Artikel: Colin McRae Rally 2.0

Racegames zijn tegenwoordig meer dan ooit hot. Elke week valt er wel weer een nieuwe game met adembenemende graphics te bewonderen op de diverse systemen. Op de Playstation was Colin McRae misschien wel de beste rallygame. Nu is dit spel na een vroege Gameboy Color release ook op de Gameboy Advance verschenen, deel twee wel te verstaan.

~

Playstation Vs GBA

Ik hoef eigenlijk niet echt uit te leggen waar het in CMR 2.0 om draait. De speler heeft de keuze uit acht auto’s waarmee hij kan deelnemen aan het wereldkampioenschap rallyrijden. Verder is er nog een arcade en time trail modus, en kun je het in een link mode tegen medespelers opnemen, mits je natuurlijk over meerdere GBA’s beschikt. En hoe vertaalt een Playstation spel als CMR zich op de GBA?

Even afsnijden

Grafisch is CMR 2.0 uitstekend. De programmeurs hebben duidelijk veel moeite gestoken in deze titel. De kleine GBA tovert een 3d racespel op het scherm, op een manier waar SNES bezitters alleen nog maar van konden dromen. Het spel loopt redelijk soepel, en dat is in dit genre natuurlijk erg belangrijk. De zijkanten van de baan zijn volledig interactief. Pionnetjes en borden kunnen omver worden gereden, bosjes vertragen de auto, en als je boompjes en stenen weet te ontwijken kan je soms een stukje afsnijden.

Besturing

~

Is het allemaal volledig rozengeur en maneschijn met CMR 2.0? Dat ook weer niet. De besturing is soms wat direct, en het duurt even voor je het onder controle hebt. Er zijn verder drie moeilijkheidsgraden, en die verschillen nogal. Graad één is namelijk veel te simpel. Stukje terug rijden, tijdje tegen een boom aan botsen, paar keer het bochtje uit knallen, en nog eerste worden. De tweede graad is echter meteen behoorlijk pittig, en dat is erg jammer. Omdat de speler namelijk flink moet oefenen met de besturing is graad twee daardoor misschien wat frustrerend. Als die besturing echter beheerst word, dan heb je met CMR 2.0 een klein groeibriljantje in handen.

Conclusie

De eerste games op de GBA bezorgden me een beetje gemengde gevoelens. De GBA leek soms meer op een goedkoop excuus om SNES games nog eens uit te brengen op portable formaat, en zo goedkoop te cashen. Met games als CMR 2.0 en het aankomende Driver 2 laat de GBA echter zien waar ze toe in staat is, en wordt zo eindelijk volwassen. CMR 2.0 is een prima race spel, zeker de moeite waard. Eindelijk laat men zien wat voor potentieel de GBA heeft.