8WEEKLY

Star Wars Jedi Knight II: Jedi Outcast

Artikel: Star Wars Jedi Knight II: Jedi Outcast

Star Wars-games blinken de laatste tijd over het algemeen uit in middelmatigheid. Gamers worden keer op keer teleurgesteld, omdat ze spellen willen die de geweldige films evenaren. LucasArts heeft Raven Software onder de arm genomen en probeert het opnieuw met de first-person-shooter Jedi Knight II: Jedi Outcast.

~

Het verhaal

Kyle Katarn was ooit een Jedi tot hij besloot zijn lightsaber (lichtzwaard) in de kast te leggen en een “gewone” huurling van de rebellen te worden. Het verhaal speelt kort na de films en Kyle en z’n vrouwelijke collega Jan Ors worden eropuit gestuurd om een planeet te checken waar nog wat tegenstand zou kunnen zitten. In eerste instantie lijkt het een vrij standaard opdracht, tot het blijkt dat de basis vergeven is van de Imperial Stormtroopers.

De gameplay

Je begint het spel als fps, echter zodra Kyle z’n lightsaber later in de game weer tevoorschijn haalt, verspringt het spel automatisch naar een third person-aangezicht. Dit komt de gameplay absoluut ten goede. Deze lightsaber is echt verreweg het handigste en leukste wapen waar je over beschikt. Je kan er perfect mee aanvallen, je kan er mee slaan en gooien, je zwaard komt dan als een boemerang terug in je hand. (Leuke tip: op internet kan je een mod downloaden, zodat je ook lichaamsdelen van je vijanden kan afhakken.) Maar ook voor de verdediging is dit het perfecte wapen: sta stil met een saber in je hand en Kyle weert praktisch alle kogels af die op hem afkomen. Naarmate de game vordert leert Kyle de jedi powers weer die hij lange tijd verdrukt heeft. Dit brengt een variërende gameplay met zich mee. Zo kun je een hele meute vijanden in een keer omver duwen met force push.
JK2 is geen standaard shooter, er zal veel in gepuzzeld moeten worden, schakelaars overhalen, codes invoeren etc. Het kan gebeuren dat je iedereen al hebt afgeslacht tijdens een missie, maar dat je dan nog op zoek bent naar die ene schakelaar. Een map was hier een goed idee geweest, aangezien de levels vaak gigantisch zijn.

Graphics

~

Heel veel games worden tegenwoordig gemaakt op de Quake III Arena engine, denk bijvoorbeeld aan Medal of Honor. Raven heeft deze engine aangepast voor JK2 en het spel is werkelijk prachtig geworden. De graphics zijn prachtig, vooral de lichteffecten zijn erg mooi wanneer je in een saber-duel bent met een Dark Jedi. Je tegenstanders vallen enorm realistisch neer en het is een waar genoegen als je een Stormtrooper vanaf een platform neerschiet en hij al schreeuwend naar beneden valt. Het hele spel ademt de Star Wars-sfeer uit, onder andere doordat sommige settings rechtstreeks zijn overgenomen uit de films en daar zullen de fans ongetwijfeld erg blij mee zijn.

Multiplayer

JK2 beschikt over een geniale multiplayer: je kunt elkaar naar hartelust aan gort knallen met geweren, aan stukken slicen met lightsabers, of electrocuteren met force powers. De mogelijkheid bestaat om elkaar tijdens het spel uit te dagen voor een duel, waarin je enkel beschikt over je lightsaber en beperkte force powers.

Conclusie

Jedi Knight II: Jedi Outcast is een must-have voor alle Star Wars-fans, maar ook voor iedereen die houdt van first-person-shooters.

Systeemeisen

OS: Win 95 OSR2/98/ME/2000/XP
PC: PII/ Athlon -350Mhz
RAM: 64 MB, voor Win 2000 en XP: 128MB
Video: OpenGl compatible 3D kaart, DirectX 8.0a