8WEEKLY

Pro Evolution Soccer 2

Artikel: Pro Evolution Soccer 2

~

Er is een groot mysterie gaande in voetbalspelletjesland. Dat raadsel betreft de onderlinge strijd tussen EA’s Fifa-reeks en Konami’s Pro Evolution Soccer (PES). Ook op de next generation consoles gaat die strijd vrolijk verder. Alle Nederlandse games magazines probeerden elkaar te overtreffen qua superlatieven als het over PES2 ging. En nu de grote schok: eigenlijk vindt ik er niet zoveel aan…

Fifa 2003 tegen PES2

Wat nu volgt is geen aanval op Promotime (uitgever van onder meer de bladen Playnation, GameQuest en PC Zone), maar meer een constatering. Altijd kreeg een Fifa-spel een redelijke hoge beoordeling, maar zodra er een PES-game ter sprake kwam was Fifa eigenlijk maar een matig spelletje en melkte EA de markt op laaghartige manier uit. PES was helemaal je van het, en die moest je dus kopen.
Toegegeven, die Fifa-reeks is niet de meest vernieuwende, maar het spel is makkelijk te leren, en je kunt daardoor snel zonder veel voetbal ervaring tegen meer gevorderde spelers spelen. Ik heb in elk geval jaren lol van Fifa 1999 en Fifa 2000 gehad.

Hype

~

Het werd helemaal dol toen in de persoonlijke top 3-tjes van redactieleden van Playnation Fifa af en toe als slechtste spel ooit opdook, terwijl Playnation het spel toch steeds prima had beoordeeld. Een beetje een rare gang van zaken. Bovendien valt het me ontzettend op dat niemand echt negatief durft te zijn over PES2, terwijl ik genoeg gamers ken die net als ik PES2 eigenlijk niet zo ontzettend bijzonder vinden. Het begint er op te lijken dat men PES2 behoorlijk loopt te hypen.

Vrije tijd

PES2 is een gewoon voetbal spel met alles erop en eraan. Het had hier en daar best een onsje meer mogen zijn, want de hele presentatie is nogal karig. Ook het voetbalgedeelte ziet er grafisch ontzettend armoedig uit, en laten we over het wedstrijdcommentaar al helemaal niet beginnen. Verder mist PES2 een belangrijk ingrediënt waardoor ze de strijd met Fifa 2003 dik verliest: het spel is tamelijk moeilijk. Nu speel ik sportspelletjes liever niet in mijn eentje. De hardcore gamer zal vast wel iemand vinden die net als hij PES2 in de vingers heeft zitten, maar voor beginners is er zo niks aan, ze moeten lijdzaam toezien dat ze keer op keer worden afgeslacht door hun tegenstander (die kennelijk te veel vrije tijd heeft).

Dit is voetbal

De concurrentie in voetballand werd vorig jaar uitgebreid met This Is Footbal (TIF). Het tweede deel in die reeks voldeed niet geheel aan de verwachtingen, maar was zeker een aardige middenmoter. Qua beeld en geluid is PES2 echt niet zoveel beter, en eerlijk gezegd had ik qua gameplay uiteindelijk meer lol met TIF2003. Beide game beschikken over een soort carrièremodus, en dat is het enige echte pluspunt ten opzichte van de Fifa-reeks. De Fifa-reeks heeft echter weer de beste licenties en echte spelers namen, terwijl PES2 en TIF2003 zich hier en daar moeten behelpen met vervormingen van spelersnamen. Dit is overigens met de in game editor te verhelpen, maar wel een hels karwei.

Conclusie

PES2 is een spel waaraan je veel tijd moet besteden om het te gaan waarderen. En het spel is na enige uren van frustratie en gepriegel best redelijk. Toch speel ik veel vaker met Fifa, omdat het spel simpelweg toegankelijker is voor newbies en veel veer een echt voetbalsfeertje weet op te roepen in de huiskamer. Voor de echte freaks misschien een goede keus, voor de casual gamer een absolute afrader. Die kunnen dus veel beter Fifa 2003 kopen.