8WEEKLY

This is Football 2003

Artikel: This is Football 2003

.

Lastige editor

~

Het is altijd wel even wennen, spelletjes in het Nederlands. Zeker op consoles ben ik dat niet gewend. Toch is het allemaal wel redelijk gedaan. Wel jammer is dat uitgerekend de Nederlandse competitie is voorzien van andere namen en foute shirts. De bij de KNVB aangesloten teams beschikken namelijk zelf over hun beeltenisrechten, en daardoor speel je geen potje Ajax – Feyenoord, maar Amsterdam – Rotterdam. Verder kloppen de shirts niet altijd even goed en zijn sommige namen lichtelijk verbasterd. Met de editor is dit alles te herstellen. De shirt editor is echter vrij lastig, en lang niet zo gebruiksvriendelijk als die van FIFA Soccer.

Carrière

Op het eerste gezicht kent het spel de gebruikelijke opties. Maar dan vind ik iets waar ik eigenlijk al jaren tegenover andere gamers over zeur: een carrière mode. Je begint in de onderste regionen van het voetbal en als je het goed doet, krijg je een transfermogelijkheid naar een beter team. Hiermee pakt TIF een puntje op de concurrentie. Je begint in de scholierencompetitie, en stom toevallig heet het eerste team waar je uit kan kiezen ‘de Bongerd’ net als mijn oude basisschool.

Net niet

~

Het voetballen is in orde, maar ook niet meer dan dat. Het ziet er qua graphics gewoon een beetje flets uit. Het ‘onsje meer’ ontbreekt zeg maar. Vooral de soms wat rare balcontrole en matige A.I. van de spelers zorgen nog wel eens voor irritatie. Ben je daar eenmaal aan gewend, dan blijkt TIF een heel degelijke voetbalgame.
Jammer genoeg zitten er een aantal kleine slordigheidjes in het spel. De herhalingen komen altijd net te vroeg. Soms krijg je een close up van een klagende speler, nog voor je überhaupt ziet dat hij zojuist de bal heeft misgeschoten. Sommige van de close-ups laten goed zien dat de mannetjes zich wat houterig bewegen. Verder loop je wel erg snel tegen een kaart aan en eindigen veel wedstrijden niet met 22 man.

Schwalbes

Een leuke toevoeging aan het spel is de schwalbeknop. Als je aan de bal bent kun je die indrukken zodra een vijandelijke speler bij je in de buurt is. Soms trapt de scheidsrechter erin en naai je je tegenstander zo een kaart aan. Maar pas op, want voor het zelfde geld krijg je zelf een prent wegens aanstellerij. Een schwalbe in het strafschopgebied is helemaal mooi; voor je het weet heb je een penalty. Die zijn overigens wat lastig te nemen. Waarom makkelijk doen als het moeilijk kan, zo hebben ze bij Sony gedacht. Maar na een beetje prutsen lukte het me toch om te scoren vanaf elf meter.

Conclusie

TIF 2003 is een redelijke voetbalgame. Aan de oppervlakte blijft het spel achter bij de concurrentie. De beelden en het geluid zijn gewoon minder en het spel bevat gewoon een paar knullige slordigheden. De carrièremodus en de schwalbeknop voegen echter weer het één en ander toe, en zorgen er voor dat TIF toch een gedegen titel blijft. Het is in een multiplayer potje namelijk best leuk om je vrienden een kaart aan te naaien. Ook leuk is het Nederlandstalige wedstrijdcommentaar van Hugo -komt dat schoooooooooooooooooooot!– Walker.