8WEEKLY

Warcraft 3: Reign of Chaos

Artikel: Warcraft 3: Reign of Chaos

WarCraft, een fenomeen bij Real-Time-Strategy fans. Het is al twee jaar geleden dat Blizzard zijn nieuwste telg in de serie aankondigde; dit betekende natte dromen voor vele fans. Het uitbrengen van WarCraft 3 werd echter keer op keer uitgesteld en natte dromen veranderden in nachtmerries, veroorzaakt door extreme frustratie. Nu heeft Blizzard een betaversie van het spel uitgebracht. Hoog tijd voor een preview.

~

Beta

WarCraft 3 is nog een work-in-progress, we zullen dus nog even geduldig een paar maandjes moeten wachten voordat het spel in de winkels ligt. De laatste beta die Blizzard uitbracht bevat alleen een online multiplayer-optie, dus nog geen singleplayer en geen tutorial. Deze online-multiplayer geeft gelukkig wel een goed idee over wat we van het gehele spel mogen verwachten zodra het af is.

Rassen

In WarCraft 2 had je nog de beschikking over ‘slechts’ twee rassen, de Humans en de Orcs. Deze zijn weer terug, maar nu vergezeld door de Undead en de Night Elfs. De rassen verschillen van elkaar wat betreft items en strategie, de verschillen zijn echter goed uitgebalanceerd zodat geen ras beter is dan het andere. Iedereen die dit spel een tijdje speelt zal vanzelf een ras tot zijn of haar favoriete benoemen. De Orcs en Humans zijn makkelijke rassen voor de newbies. Voor de professionals onder ons zijn de meer complexe Night Elfs en Undead misschien interessanter.

~

Gameplay

De gameplay van deze RTS lijkt op het eerste gezicht erg standaard; het bekende werk met behulp van resources units en gebouwen maken. Dit is echter een vergissing. Het spel heeft echter veel meer diepgang dan de gemiddelde RTS. Zo heeft elk ras een aantal verschillende Heroes (naast de gewone krijgers), speciale units die steeds hogere levels kunnen bereiken. Deze levels bereik je door het killen van tegenstanders. Natuurlijk betekent een hoger level dat de Hero sterker wordt en daarnaast kunnen de Heroes ‘spells’ leren naarmate ze hogere levels bereiken. Deze magische spreuken kunnen op hun beurt ook weer ge-upgrade worden. Hier komt dus een RPG-element om de hoek kijken.

Graphics

Om dit spel te draaien moet je beschikken over een stevige PC, tenminste een Pentium 3(600) met 128MB RAM en een flinke 3D kaart. Ik speelde het spel op een nog veel vettere PC, en dan zijn de graphics mooi, heel erg mooi. Je kan bij dit spel ver inzoomen en pas dan valt op hoe hoog het detail eigenlijk is. Zo hebben de bomen van de Night Elfs gezichten en heeft een hero van de Orcs schedels aan zijn hoorns hangen.

Conclusie

WarCraft 3 is nu al een spel om je vingers bij af te likken. De graphics zijn geweldig evenals het geluid. We zullen even moeten wachten tot het spel af is, maar de online-multiplayer is al super. Dankzij de diepgang van de gameplay, en de verschillende rassen is dit een spel dat niet snel zal vervelen. Het is alleen nog even afwachten of de single player net zo goed zal worden als de multi-player, maar als ik terugdenk aan WarCraft 2, en kijk naar de nu al legendarische multiplayer denk ik dat er weinig te vrezen valt.