8WEEKLY

Wolfenstein 3D

Artikel: Wolfenstein 3D

.

~

In dit spel kruip je in de huid van B.J. Blazkowicz, een geallieerd spion. Jouw superieuren hadden vernomen dat er rare experimenten plaatsvonden in het geheimzinnige kasteel Wolfenstein. Jij werd op onderzoek gestuurd, maar de Duitsers vatten je al snel bij de kraag. Wachtend op je executie onderneem je een laatste wanhoopspoging. Je lokt een bewaker de cel in, en overmeestert hem. Je bent nu gewapend met een mes en revolver. De ontsnapping kan beginnen…

Die! Fuhrer Die!

~

Het spel ziet er exact zo uit als de PC versie. Aan de ene kant is dit positief bedoeld. Game veteranen als ik zullen veel herinneringen ophalen tijdens het spelen, en ik was ook redelijk tevreden toen ik constateerde dat de secrets nog steeds intact zijn. Alle episodes zijn overgezet naar de GBA (ook de agressieve episode titels zoals Die! Fuhrer Die!), en zelfs de muziek is exact gelijk. Aan de andere kant is dit spel toch wel heel ouderwets geworden in vergelijk met de hedendaagse concurrentie. BAM! mikt wel heel erg op de naamsbekendheid van het spel, en hoopt waarschijnlijk dat het spel opgepikt wordt door nostalgisch ingestelde mensen zoals ik.

Gameplay minpuntjes

Andere puntjes van kritiek zijn de save game optie en gameplay. Je kunt alleen saven aan het eind van een level, en dat is soms een tikje frustrerend. Ook de gameplay heeft een klein probleempje: het sturen gaat niet altijd even soepel, iets wat op hachelijke momenten een redelijk nadeel kan zijn. Verder is het aftasten van wanden naar geheime deuren door deze vervelende besturing ook geen pretje. Vaak genoeg raak je even het overzicht kwijt door de wat plompe graphics en hoekige manier waarop je mannetje roteert.

Conclusie

Ondanks alle kritiek is Wolfenstein toch nog steeds leuk om te spelen. Een ouderwetse grijns kwam op mijn gezicht te voorschijn bij de woorden “I am death incarnate…” Voor een potje ouderwets maaien met een machinegeweer blijft Wolfenstein toch een geschikte keus. Helaas voor Wolfenstein is ook de oude concurrent DOOM reeds beschikbaar voor de GBA, en dat spel heeft toch mijn voorkeur.