Liefdesstof
Het zijn goede tijden voor de oudere corpulente vrouw. In tijden van crisis verschuift namelijk het beeld van de sexy of ideale vrouw naar dikker, langer en ouder. Liefde van Mark Mieras staat vol met dergelijke handige handvatten voor de dagelijkse amoureuze ontwikkelingen van de medemens.
Mark Mieras is wetenschapsjournalist. Hij schrijft onder meer voor de Volkskrant, NRC Handelsblad en Intermediair. Ook werkt hij mee aan het radioprogramma OBA Live. Aan de hand van recent wetenschappelijk onderzoek stort Mieras zich in zijn nieuwe boek op het fenomeen liefde. De auteur laat zien wat er in je hersenen gebeurt als je verliefd bent, welke stoffen vrijkomen bij kussen en strelen, hoe jaloezie fysiek te verklaren is en waardoor relaties bestendigen of eindigen. Op een heldere, toegankelijke wijze maken we kennis met de neurologie achter de emotie.
Latijn
Van het ontstaan van de eerste gevoelens van liefde tot aan eventuele beëindiging van de relatie en wellicht bijgaande jaloerse gevoelens, vertelt de schrijver ons wat dit betekent voor de activiteiten in de diverse hersenonderdelen. De ongrijpbare magie van de verliefdheid wordt vertaald in de fysieke eigenschappen van neuronen, hormonen en hersengebieden. En hoewel Mieras daarbij geregeld verwijst naar de Latijnse benamingen van de betrokken hersengebieden, blijft het geheel prettig toegankelijk.
Op welhaast speelse wijze neemt hij ons mee in de wereld van de nucleus accumbens en de gyrus cingularis. Hij legt ons uit wat estron-3-glucuronide doet met de voorkeur van vrouwen voor mannen met een hoog testosterongehalte. Maar even zo makkelijk legt hij uit waarom sommige mensen steeds op een ‘foute’ partner lijken te vallen. Door de combinatie van wetenschap en dagelijkse herkenbaarheid heeft Mark Mieras met Liefde een boek geproduceerd dat zowel leerzaam als onderhoudend is.
Inzichtelijke tweespalt
Het inzichtelijk maken van de fysiologisch achtergrond bij de herkenbare fenomenen van een alledaagse, maar tevens bijzondere emotie die de liefde is, haalt aan de ene kant misschien de mystiek uit de liefde, maar verhoogt daarentegen de bewondering voor de complexiteit van het menselijke lichaam. De lezer wordt voortdurend tussen deze twee tegenstellingen heen en weer geslingerd. En al stuiterend heeft de lezer de tweehonderveertig pagina’s sneller uitgelezen dan een vluchtige kalverliefde zich kan aandienen. Ondertussen weet je als lezer ook nog eens een hele hoop meer over die kalverliefde. Liefde steelt je onderzoekende hart en laat je jaloers achter met betrekking tot het gemak waarmee Mieras er over vertelt.