Boeken / Non-fictie

De FEBO voorbij

recensie: Samuel Levie & Tim Sprangers - Koken zonder studeren

Bij sommige studenten wekt eten associaties op met de muren van de FEBO, de verlichting van de shoarmazaak of de lambrisering van de lokale snackbar. Er zijn ook studenten die bij eten aan koken denken. Van deze groep start een enkeling zelfs een restaurant.

Op de Zeedijk in Amsterdam staat restaurant ‘Skek; een eetcafé van en voor studenten dat tevens een podium biedt aan muzikanten en kunstenaars. Maar ‘Skek is vooral een plek waar door studenten met enthousiasme en hartstocht gekookt wordt.

Studentenbeweging
De koks zijn geaffilieerd met de Youth Food Movement, een beweging die nauw verbonden is met het internationale Slow Food concept. Dit betekent dat men bewust wil omgaan met eten, inclusief de productie van etenswaren en het verantwoordelijk gebruik van de natuur. In het restaurant vertaalt dat zich o.a. in eenvoudige gerechten met verse producten. En een gedeelte van die gerechten is nu terecht gekomen in het kookboekje Koken zonder studeren.

Het is een echt kookboek voor studenten geworden, met veel simpele gerechten voor een schappelijke prijs. Daarnaast begint het boek met enkele handige tips met betrekking tot het essentiële keukengerei en de basisvaardigheden. Voor de jongeling die voor het eerst op kamers gaat en niet langer kan genieten van moeders kookkunsten, is het altijd handig om te weten hoe je bijvoorbeeld een ui snippert of een ei scheidt.

Koken zonder studeren biedt uiteraard vele gerechten in bekende categorieën, zoals voorgerechten, hoofdgerechten, salades, snacks etc. Dit alles wordt op heldere wijze verwoord en uitgelegd. Een kind kan de was doen, en een student kan koken. De gerechten variëren van een simpele ‘Pasta bianco’ (spaghetti, boter, kaas en peper en zout voldoen) tot iets uitdagender opties zoals ‘Rode mul met bulgur en geroosterde aubergine’.

Proza
Elk gerecht wordt ingeleid door een kort stukje met algemene aanwijzingen of een korte anekdote. Zo lezen we bijvoorbeeld bij de ‘Pindasaus’:

Omdat we een Pinda in de keuken hebben, ontkwamen we niet aan het ‘ordinaire’ cafégerecht saté. Maar het is helemaal niet ordinair, het is zelfs superlekker! Zeker door het recept van Tims oma, waren we compleet overtuigd. Pindasaus: overheersend, maar betoverend.

Niet alleen deze inleidende stukjes maken Koken zonder studeren tot een aangenaam leesbaar boekwerkje. De bijdragen van acht bekende Nederlanders maken dit boek tot meer dan een verzameling recepten. De culinaire avonturen van bijvoorbeeld Witteman en Giphart tijdens hun studententijd, vormen een smakelijke afwisseling tussen de bereidingswijzen van soepen en sauzen.

Door de luchtige schrijfstijl van auteurs Samuel Levie en Tim Sprangers is Koken zonder studeren meer geworden dan weer een kookboekje. Hun onopgeklopte literaire stijl ligt lekker op een bedje van de proza van de gastschrijvers. Moeders, geef jullie kroost deze kerst dit boekje cadeau, een opstapje naar een gezondere levensstijl.