Muziek / Achtergrond
special: Het jubileumfeest van Johan

Live in het theater

.

Johan speelde eerder deze maand in een totaal uitverkocht Theater aan de Parade in ‘s-Hertogenbosch. De laatste plaatsen waren voor belangstellenden die zonder entree te betalen op de trappen mochten plaatsnemen. Het spelplezier spatte bijna twee uur lang van het podium. Het publiek zat en luisterde, maar aan het stevige applaus was de waardering te horen. 8WEEKLY sprak na afloop met de band.

Johan bestaat dit jaar twaalf en een half jaar en is in het midden van hun jubileumtournee aanbeland die de band langs theaters in Nederland voert. De bandleden hebben inmiddels ruimschoots ervaring opgedaan met het spelen in theaters. Het optreden gaat van start met een cover van het liedje van Bob Dylan waar Johan in eerste instantie naar is vernoemd. ‘Visions of Johanna’ wordt heerlijk akoestisch gespeeld, met Jacco de Greeuw op gitaar, zang én mondharmonica.

~

Tijdens het openingsnummer staat de rest van de band links achter de vleugel te wachten om tegen het einde van het nummer snel achter de instrumenten plaats te nemen en naadloos door te pakken naar de eerste songs van het debuutalbum. De band rijgt de oudere nummers moeiteloos aaneen. Johan voert ons in chronologische volgorde mee langs hun muziek van de afgelopen ruim twaalf jaar.

Vooruitblik

~

Op de vraag of ze bewust nú de theatertour doen in plaats van na de release van het nieuwe album 4 op 4 mei antwoorden de bandleden: ‘We gaan straks gewoon direct door met optreden. Maar dan wel weer gewoon op de poppodia.’ Veel nieuws wordt het publiek in ‘s-Hertogenbosch niet gegund. We moeten wachten tot de toegiften om een muzikale glimp van 4 op te vangen. De eerste toegift is overigens direct een flinke verrassing. Niet Jacco doet de leadzang, maar gitarist Maarten Kooijman laat van zich horen in het nummer ‘Maria’. In het gesprek na afloop laat Maarten weten dat dit een van drie composities van het nieuwe album is die niet van de hand van Jacco is. Maarten is niet alleen leadzanger van ‘Maria’, hij is ook de schrijver van het nummer, dat een mooie en echte ‘Johan-song’ is. Het laatste nummer van het concert is zo nieuw dat het zelfs nog geen titel heeft. Hoe nieuw is nieuw trouwens? ‘Nou, we hebben het nu zo’n twaalf keer gespeeld, aan het eind van ieder concert van de theatertour. Het nummer staat op het nieuwe album en gaat waarschijnlijk ’11 O’Clock 18 heten, maar dat is nog niet zeker. Op de nieuwe plaat komen tien nummers waarvan, zoals gezegd, drie niet van de hand van Jacco zijn, en dat is nieuw voor Johan. Maar dit geeft ons de ruimte het tempo van het uitbrengen van nieuwe albums vast te houden.’

Deze korte vooruitblik sluit een zeer geslaagde theateravond van Johan af. Met een brede grijns op de gezichten lieten de bandleden eerder al, op het podium, het applaus als een warme deken over de ruggen glijden. Johan in het theater kunnen we als een geslaagd experiment beschouwen.

Johan is dit voorjaar nog in de volgende zalen te zien, in het kader van de theatertour:

za 21 mrt 20.15 Almelo, Theater Hof
zo 22 mrt 14.30 Ottersum, Cultureel Podium Roepaen
wo 25 mrt 20.00 Enschede, Muziekkwartier (Podium Twente)
do 26 mrt 20.30 Den Haag, Theater de Regentes
za 28 mrt 20.00 Meppel, Schouwburg Ogterop
do 2 apr 20.30 Heerlen, Theater Heerlen (Parkstad Limburg Theaters)
vr 3 apr 20.30 Borne, Kulturhus Borne
wo 8 apr 20.30 Groningen, De Oosterpoort
do 23 apr 20.00 Deurne, Cultureel Centrum Deurne