8WEEKLY

Apenkoningland

Artikel: Donkey Kong Country

Op de GBA zijn inmiddels al vele SNES-games beschikbaar. Nu is daar eindelijk Donkey Kong Country bijgekomen. Deze platform game haalde destijds het maximale uit de SNES, en ziet er ook op de GBA prachtig uit. Veel mensen vinden het rechtstreeks overzetten van SNES naar GBA goedkoop, maar ik vind dat onzin. Voor gamers als ik (ik speel nu al zo’n 20 jaar) is het een leuke mogelijkheid om de oude tijden te doen herleven, en jongere gamers hebben deze gewoon goede spelen vaak nog niet gespeeld.

~

Donkey Kong Country is zo’n game waarvan ik zeg: absoluut tijdloos vermaak. Niemand in de wereld maakt mij wijs dat het porten van een game als deze goedkoop is. De gameplay is gewoon lekker glad 2D-platformvermaak. Het verhaal in een notendop: Diddy Kong moet van zijn vader passen op de bananenverzameling. Diddy wordt echter overvallen door een paar gemene krokodillen, die de bananen verzameling van Pappa Kong door het hele oerwoud verspreiden. Er ziet voor Diddy en Donkey niet veel meer op dan op avontuur te gaan. De missie: het terug veroveren van alle bananen en het leren van lesjes aan kwaadaardige krokodillen.

Apenstreken

~

Donkey Kong Country zag er destijds op de SNES revolutionair uit. Op de GBA zijn we inmiddels wel het één en ander gewend, maar toch ziet het er allemaal nog steeds erg fraai uit. De platformactie is nog steeds geweldig. Je begint met één aapje, maar halverwege kun je de ander bevrijden uit een ton waarin deze gevangen zit. Samen zetten ze dan de weg voort. Moet één aap afhaken, dan zet de speler de strijd met een andere aap voort.

Conclusie

Apen lijken de laatste tijd weer helemaal top. Ape Escape 2, Super Monkey Ball 2 en nu dus Donkey Kong Country. De apen in dit spel hebben zo hun apenkuren en geluiden, en hebben een flink gevoel voor humor. Donkey Kong Country is een onvervalste platformklassieker. Voormalige SNES-bezitters kunnen weer lekker herinneringen ophalen, en newbies hebben weer een prima platformer om hun tanden in te zetten. Met de GBA is de 2D platform game weer helemaal terug!