8WEEKLY

Delen 18 en 19 van stripreeks XIII

Artikel: Interview met makers Vance, Giraud en Van Hamme

.

Jean Van Hamme, waarom werd de reguliere XIII reeks onderbroken voor een album van de hand van Jean Giraud?
“Toen mijn uitgever Yves Schlirf van Dargaud mij voorstelde om een extra album van XIII te schrijven, wees ik dat in eerste instantie van de hand. Ik veranderde snel van mening toen hij mij even later verklapte dat Jean Giraud het album heel graag wilde tekenen. Jean is toch nog altijd één van de grootste namen uit de Frans-Belgische stripwereld. Het probleem was echter dat ik niet wist welk verhaal ik aan hem kon toevertrouwen. Wat zou ik nog kunnen vertellen als William Vance het laatste album op mijn scenario had afgerond?!… Ik koos dan ook voor een episode uit het verleden van XIII waarvan ik zeker wist dat de lezers daar nieuwsgierig naar waren. We hebben het immers zeventien albums over Jason Fly gehad, terwijl Brian Kelly nauwelijks in beeld kwam. Van hem was tot voor het album De Ierse versie alleen bekend dat hij Ier is en dat de hele Britse politiemacht achter hem aan zit voor terrorisme”.

William Vance, hoe verliep de samenwerking met Jean Giraud?
“Jean heeft enkel mijn toestemming gevraagd om XIII te tekenen. Wij hebben eerder met veel plezier twee albums van zijn serie Marshal Blueberry samen gemaakt. Hij schreef het scenario en ik tekende Blueberry. Nu heeft hij mijn figuur getekend.”

Vlnr. William Vance, Jean Giraud, Jean Van Hamme

Vlnr. William Vance, Jean Giraud, Jean Van Hamme

Jean Van Hamme, klopt het dat er ook een spin off reeks van XIII komt?
“Inderdaad, die serie zal XIII Mysteries gaan heten en enkel en alleen maar one-shots bevatten. Dus geen vervolgverhalen meer of mini-series. In elk album zal telkens een figuur uit de reeks XIII centraal staan. De nieuwe reeks zal door andere scenaristen en tekenaars worden gerealiseerd. Daarbij tekent iedere tekenaar het verhaal dat hij maakt in zijn eigen stijl. Op dit moment zijn er al vier koppels van scenaristen en tekenaars gevormd die aan het project willen meewerken. Het is uiteraard nog te vroeg om namen bekend te maken maar ik kan nu al verklappen dat het stuk voor stuk stripmakers zijn met heel veel ervaring. Schrijf maar op dat het grote klinkende namen worden uit de internationale stripwereld! Elk jaar wil de uitgeverij twee one-shots uitbrengen.”

Kunt u al iets meer vertellen over de verfilming van XIII?
“Eind november is een Frans-Canadese filmploeg begonnen met de opnamen van twee televisiefilms van elk negentig minuten. De films worden geregisseurd door Dwayne Clarke. De bekende Amerikaanse acteur Stephen Dorff zal de rol van XIII spelen en Val Kilmer de rol van de Mangoest. De opnamen zullen eind februari 2008 afgerond moeten zijn. In eerste instantie zullen de twee films via een Franse betaalzender worden uitgezonden.”

Tot slot: Dit jaar stopt u als scenarist van twee bijzonder succesvolle stripreeksen, XIII en Thorgal. Wat zijn nu uw verdere toekomstplannen?
“Uiteraard blijf ik de scenario’s schrijven voor Largo Winch. Daarnaast zal eindelijk De Telescoop verschijnen, de strip gebaseerd op één van mijn oudere romans uit 1992. Het contract met Uitgeverij Casterman is al getekend. Het album zal in de loop van 2009 worden uitgegeven. De tekeningen zullen van de hand van de Nederlandse tekenaar Paul Teng zijn. Verder ben ik ook nog bezig met een nieuwe televisiereeks voor de televisiezender France 2. Zoals de zaken er nu voor staan, worden het acht episoden van telkens 50 minuten. Voor het verhaal verplaatsen we ons naar de 18e eeuw, een tijd vol intriges, passie, wraak en uiteraard ook moord. Een bijzonder detail van het verhaal is dat één van de hoofdrolspeelsters haar geheugen zal verliezen, net als XIII…”

Met dank aan Angel Senga, Tom Vermeeren en Peter Vansteenbrugge voor hun medewerking.