Film / Achtergrond
special: Een gesprek met Jasper Helmer

Docs at the Docks

.

Gelegen aan de overkant van het IJ is de voormalige NDSM-werf een broeinest van commerciële en ondergrondse activiteit. Het verlaten scheepsterrein met stalen kranen, gigantische loodsen en windvlagen om elke hoek is ontdekt door de commerciële creatieve elite, getuige het hippe MTV dock. De resterende loodsen zijn gelukkig nu nog het domein van andere creatieven, kleine ondernemers en vrijplaatsen voor feesten en festivals. Met nog twee avonden te gaan draait hier tot november het documentairefestival Docs at the Docks.

Een goede reden om vanaf het Centraal Station een overtocht met het pontje naar deze urban jungle te wagen. De vorige avond (16 oktober) had als thema ‘het einde van de economie’; die van 20 november ‘global warning‘. Ook al zijn de eerste vier vertoningen van de druk bezochte serie al voorbij, de resterende avond is zeker nog interessant. De getoonde documentaires worden aangevuld met DJ’s, VJ’s, poëzie en sprekers. Op de kussentjes in de huislijk ingerichte loods is het goed toeven. Het kleine festival biedt verdieping; de gasten zijn leuk en interviewer, gespreksleider Daan de Wit waarborgt door zijn gebrek aan snelle Jelle praat de juiste neutraliteit en onafhankelijkheid. Jammer is wel dat het openbaar vervoer tegenwerkt, de tijd voor vragen en discussie is helaas kort omdat de meeste bezoekers niet naar huis willen zwemmen.

8WEEKLY sprak met een van motoren achter van het kritische filmfestival: de tegendraadse ex-journalist, horeca-uitbater en organisator Jasper Helmer (Noorderlicht).

Hoe ben je op idee van een festival gekomen?
Zoals het festival nu is opgebouwd hebben we gekozen voor thema’s en films die de waarheid anders benaderen dan de reguliere media. Dat hebben we gekoppeld aan andere kunstvormen als poëzie, muziek zodat het een totaalpakket is. We zeggen niet dat het dé waarheid is maar we stellen zo wel kritische vragen bij wat naar ons idee als waarheid door de reguliere media wordt gepresenteerd. De groep mensen die net als wij grote vraagtekens heeft, wordt steeds groter. We zijn ambitieus, kritisch en boos. Omdat wij in de materie zitten doen wij het vooronderzoek, maar er wordt niets getoond wat niet inhoudelijk onderzocht is.

Hoe filteren jullie al het materiaal?

Wij hebben een ‘eigen redactie’ van zeven en daarvan zijn drie mensen inhoudelijk bezig. Daaromheen zit nog een enorm netwerk van mensen die via fora en websites met elkaar communiceren. Die zitten dicht op het nieuws. Het is eigenlijk burgerjournalistiek gekoppeld aan nieuwe media. Daan de Wit is met name verantwoordelijk voor de inhoud, maar over en weer wisselen we constant zaken uit. Op het internet is bijna alles wel zelf te vinden, maar wat dan? Het wordt pas echt interessant als je er met anderen over kan spreken.

En wat moet je er als kijker daarna dan mee? Hebben jullie daar over nagedacht?
Wat wij laten zien is natuurlijk heel erg in het ‘nu’ gezet. Over grote ontwikkelingen in de wereld heeft iedereen wel een mening, maar wij willen met deze documentaires een aanvulling geven op de bestaande opvattingen en mensen wakker schudden. We hebben gekozen voor de ‘rol van publicist’. We zijn geen activisten. We willen mensen ergens van bewustmaken op onze eigen manier, maar het is aan ieder persoonlijk wat ze met die informatie doen. Wij willen alleen maar zeggen, mensen let op als je het nieuws kijkt, de krant leest, etc. Let op met welke woorden, beeldvorming en boodschap het wordt ingevuld. Hoe het werkelijk in elkaar steekt, daar willen we dan scherp op de snede over praten.

Hebben jullie nog andere toekomstplannen?
Eigenlijk is deze hele serie een try-out. Wat we nu weten is dat het een succes is, het wordt druk bezocht en er zijn verschillende partijen die ons willen ondersteunen bij een eventueel vervolg. Het past ook uitstekend bij deze plek, de NDSM-werf ademt nog steeds strijd, kritiek en politiek uit. De tweede serie hopen we vanaf begin volgend jaar te organiseren. Over de onderwerpen hebben we al de nodige ideeën maar veel wil ik nog niet verklappen. We gaan zeker proberen te zoeken naar thema’s die aanknopen op deze serie, bijvoorbeeld privacy, veiligheid, voedsel, medicijnen en vrije energie. Weer met de bedoeling jong volwassenen die veel met de media en internet te maken hebben te informeren over zaken die buiten de mainstream spelen.

Hopelijk dan met een speciale website met links naar alternatieve bronnen en speciale activiteiten. We willen dat op den duur dat alle informatie binnen hun bereik van mensen zelf ligt.

Who Killed the Electric Car?

In het kader van het ‘Global Warning’ programma bij Docs at the Docks draait op 20 November de documentaire Who Killed the Electric Car?. Het milieu raakt op – Hoe nu verder?