Het was een mooi jaar
Spinvis was een van de grootste verrassingen van de afgelopen twee jaar. Zijn in 2002 verschenen titelloze debuut is een nederlandstalige klassieker in wording. Een album dat, in principe, geen direct vervolg zou krijgen, want: een album, daarbij zou het hoogstwaarschijnlijk blijven. Erik de Jong (Spinvis) hield het niet voor mogelijk dat hij de kans zou krijgen zijn muziek op het podium te vertolken. Behalve als hij zou worden bijgestaan door oude ervaren muzikanten die reeds deel uit maken van de geschiedenis waaruit het gesamplede debuut voortkwam.
Wie Spinvis dit jaar goed in de gaten heeft gehouden, zag deze droom van Erik de Jong uitkomen. Hij ging op tournee met oudgedienden als drummer Louis Debij, pianist Han Reiziger en niemand minder dan zijn eigen vader Walter de Jong. Het allereerste optreden van het combo op Crossing Border vorig jaar, was naar verluid een van de hoogtepunten van het festival. Noorderslag volgde, helaas zonder uitgebreid ensemble. Toch bleven in de Groningse Oosterpoort nummers als Bagagedrager en Ronnie Gaat Naar Huis fier overeind, mede dankzij vibrafonist Jan van Eerd. De rest van het jaar tourde Spinvis door Nederland en andere delen van Europa.
De Tijdmachine
Het is tegenwoordig erg hip om een combinatie tussen CD en DVD uit te brengen. Ook Spinvis lift met Nieuwegein aan Zee mee op dit concept. De DVD met daarop de door Hans Kok gemaakte Spinvisfilm De Tijdmachine vormt een positieve uitzondering op de vaak oninteressante, dure extraatjes die doorgaans verschijnen. De film geeft een prachtig overzicht van het afgelopen jaar.
Zo waren de camera’s aanwezig bij de eerste kennismaking tussen de muzikanten (Louis Debij en Han Reiziger kenden elkaar nog uit een heel ver verleden), de voorbereidingen op Crossing Border en de tournee in het land. Live-opnamen worden afgewisseld met interviewfragmenten, waarin onder andere platenbaas en tourmanager Ferry Roseboom en De Jong zelf anekdotes vertellen. Verder bevat de DVD enkele videoclips en nog veel meer fragmenten voor wie er echt geen genoeg van kan krijgen.
Nieuwegein
De live-opnamen op de cd zijn dezelfde als die in de film. Het gaat hierbij om registraties van concerten in Paradiso en De Kom in thuisbasis Nieuwegein aan Zee. Dit deel van het album is, gezien de compleet opnieuw gearrangeerde nummers, een prachtige aanvulling op het debuut. Nieuwegein aan Zee herbergt ook nog eens vier gedeeltelijk nieuwe nummers, waarvan vooral het ontroerende Een Nagemaakte Gek een verpletterende indruk achterlaat. Enig minpuntje is de wat vervelende Vlaamse versie van Astronaut, samen met de dames van Lais.
Maar een enkel minder moment valt in het niet bij de stortvloed aan interessant materiaal die over je heen komt bij het kijken en luisteren naar Nieuwegein aan Zee. Wie, als Spinvisfan, deze ‘anthology’ niet in huis haalt doet zichzelf tekort, want is het niet mooi getuige te zijn geweest van dit bijna onwerkelijke kleine hoofdstuk in de vaderlandse popgeschiedenis.