8WEEKLY

Wenken Voor De Voorbereiding Op Een Eventueel Naderende Oorlog

Artikel: Of: Hoe de Hollander zich maar moet zien te redden als de terrorist zijn tuintje vertrapt

~

Het komt onverbiddelijk dichterbij. Ik geloof allang niet meer in een vreedzaam einde van Saddam’s regime. Bush zal zijn zin doorzetten en daar kunnen wij, achterlijke Europeaantjes, helemaal niets aan doen. Dus kunnen we ons maar beter voorbereiden op een oorlog, of terroristische aanvallen en op olie- en voedselschaarste. De grote vraag is alleen: hoe doen we dat? Wat moeten we doen om een eventuele oorlog zo comfortabel mogelijk door te komen? Het internet geeft antwoord.

“Let op! Terrorisme is iets engs. Voordat je verder klikt, moet je toestemming hebben van een volwassene. Vraag je vader of moeder of je leraar of zij het goed vinden dat je verder leest.”

Je kunt erom lachen, maar het Amerikaanse Federal Emergency Management Agency heeft een speciale site over terrorisme voor kinderen. Zo leert elke surfende kleuter dat het handig is om een rugzakje te hebben dat je mee kunt nemen in geval van nood. Zorg ervoor dat er tekenspullen in zitten, en spelletjes. Praten en tekenen helpt immers tegen alles.

Boomstammenbedekte Loopgravenschuilkelder

~

Voor de jeugd zijn er meer actieve houdingen aan te nemen in het geval van een aanval. Bouw je eigen schuilkelder bijvoorbeeld. Het boek Nuclear War Survival Skills van Cresson H. Kearny staat in z’n geheel online. Leer alles over gammastralen, mangaten, ondergrondse ventilatieschachten en maak je eigen Kearny Stralingsmeter! Het boek stamt uit 1979, maar is ook vandaag nog actueel. En anders is het altijd nog leuk om door te bladeren. Wat dacht je van deze twee olijke meisjes? Het fotobijschrift luidt: “Twee niet-sportieve schoolmeisjes hebben in slechts 35,5 uur een vierpersoons Boomstammenbedekte Loopgravenschuilkelder in elkaar gezet, en dat terwijl ze last hadden van drie boomwortels.” Cresson Kearny is trots op ze!

Comfortabel

Je hebt je schuilkelder gebouwd en je kleine broertje zit er al in te tekenen. Nu moet jij er nog bij. Wat neem je mee? Het Amerikaanse Department of Homeland Security weet raad: schoon water in flessen, en mondkapjes om bacteriën tegen te gaan. Lucht, water en voedsel zijn natuurlijk van groot belang, maar Homeland Security heeft ook een lijstje met dingen die het leven in nood aangenamer maken. Als je alle achtendertig dingen ook daadwerkelijk in je rugzak weet te stoppen en in je schuilkeldertje weet te passen is zo’n oorlog lang niet zo ongemakkelijk meer.

~

De overlevingspakketten die in elke gangkast opgeslagen liggen zijn niet alleen handig in geval van oorlog, maar ook bij natuurrampen of het uitvallen van de elektriciteit. Let er alleen wel op, dat je elk jaar je pakket naloopt en kijkt of je survivalschoenen nog wel passen.

Hoe Herken Ik Een Terrorist?

Elke Amerikaan is dus voorbereid op wat er ook maar komen mag. De regering heeft hem kundig geïnstrueerd, niet alleen in hoe terroristen eruit zien en wat de gevaarlijke plekken zijn (de zogenaamde High Body Count Targets), maar ook door middel van cursussen geleerd hoe professioneel op te treden tegen terrorisme.

~

Hoe zit dat eigenlijk met de Nederlander? Heeft de overheid een handleiding tot het overleven van een oorlog voor haar burgers of moeten we onszelf zien te redden? Een zoekmachinetochtje naar ‘overlevingspakket’ leidt tot weinig anders dan lunchtrommeltjes voor stevige wandelingen. De term survivalkit wordt hier te lande ook slechts gekscherend gebruikt. Pas na lang zoeken vind je een outdoorshop waar je een echt pakketje kunt kopen. Wel handig, maar met zo’n setje watervaste lucifers, een zakmes en een draadzaag ben je er nog niet. En al helemaal niet ten tijde van oorlog.

Publiek?

Misschien dat de specialisten er meer vanaf weten. Maar ook bij landmacht, luchtmacht en marine is het bedroevend gesteld, niet alleen met de burgervoorlichting maar ook met de kwaliteit van de website.
Het Rode Kruis misschien, in nood toch vooral bekend van opvang in sporthal of tent. Even lijkt het de goede kant op te gaan als het Rode Kruis waarschuwt voor de gevaren van biologische oorlogsvoering. Maar dat valt tegen: “Het Internationale Comité van het Rode Kruis (ICRC), erg gealarmeerd door deze ontwikkelingen, heeft een publieke campagne gelanceerd.” Voor meer informatie kunnen we terecht op de internationale website.

Ook de AIVD, voorheen bekend als de Binnenlandse Veiligheidsdienst, weet niet wat ik als burger kan doen om mij voor te bereiden op een oorlog. Wel hebben ze een brief aan prinses Margarita online. Het geeft maar weer aan hoe de prioriteiten in ons land liggen.
De Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst, waarvan ik niet eens wist dat die bestond, vertelt ook niets. Wel hebben ze daar, op een goed verborgen pagina, een overzicht van alle persberichten die gerelateerd zijn aan het onderwerp ’terrorisme’. Burgervoorlichting is niet te bespeuren.

Bamboebestek

~

Wil je toch ergens iets leren of zelfbescherming, zelfverdediging, zelfhulp en zelfredzaamheid? Dan moet je al je zelfredzaamheid zelf aanwenden en een reisje naar de Filipijnen boeken. Niet omdat daar na de recente bomexplosies voorbeelden te over zijn, maar omdat je op een geheel verzorgde reis een bezoek kunt brengen aan het Jungle Survivors Camp. “U krijgt een demonstratie in overlevingstechniek. (…) We gebruiken hier de lunch, uw maaltijd wordt gekookt in bamboe, uw bord en bestek wordt gemaakt van materialen die komen uit de jungle.”

Overleven

Het is droevig gesteld met wenken voor de Nederlander. Hoe moet hij overleven in tijden van oorlog en crisis? Waar moet hij heen, wat moet hij doen als de terroristen door de straten sluipen en de tuinhekjes vernielen?
Maar ach, het zal zo’n vaart ook wel niet lopen. Gelukkig zijn er nog genoeg sites met tips voor overleven wanneer het geen oorlog is. Op zee bijvoorbeeld, of tijdens examens, of als leraar voor een uitzinnige klas pubers. Het blijkt maar weer: overleven doe je elke dag. Daar is geen oorlog voor nodig.