8WEEKLY

Echte Vikingen bestaan nog!

Artikel:

Dacht je dat Vikingen tot een ver verleden behoren, dan heb je het mis. Ik ging op stap met vikingvereniging Byfrost. Byfrost ging een weekend naar de Schothorst in Amersfoort om daar samen met vikingvereniging Feniks te gaan knutselen, en ik mocht mee. Een verslag.

~

De Schothorst is een boerderij uit de ijzertijd die is omgetoverd tot Viking-oord. Uitsluitend de dingen die de vroegere Vikingen tot hun beschikking hadden, waren in de boerderij aanwezig – bijna niks dus (en al helemaal geen centrale verwarming). In het midden van de ruimte werd een vuur gemaakt (waar we later ook op hebben gekookt), en langzaam werd het iets warmer. Verder stonden er een soort banken langs de zijkanten van de boerderij met gevulde koeienvellen erop. Dit bleken vikingbedden te zijn.

Nepvikingen

“Nieuwerwetse zaken” als slaapzakken en pakken frisdrank werden niet gewaardeerd. Wie het al gewaagd had ze mee te nemen moest ze onmiddellijk verbergen, want de Schothorst laat ook publiek toe. En dat publiek wil natuurlijk geen nepvikingen zien. Een minpuntje van de Schothorst was volgens de meeste Byfrosters toch wel dat vlak voor de boerderij auto’s geparkeerd stonden, en er toch wel erg veel sporen te zien waren van onze moderne tijd.

Geëmancipeerd

~

We hesen ons in onze vikingkleding, die gelukkig lekker warm bleek te zijn. Mijn geleende vikingoutfit was iets te groot en de legerkistjes die ik eronder droeg, werden nog maar net getolereerd. Nadat iedereen aangekleed was gingen we aan het werk. Een aantal vrouwelijke Vikingen bekwaamde zich in het maken van kleding, terwijl de mannelijke Vikingen (en één vrouw; ja sommige Vikingen waren best geëmancipeerd) hun vechtkunsten lieten zien en wapens maakten. Verder werden er ook pannekoeken gebakken: een traditioneel vikingrecept met karnemelk, erg lekker!

Verhalen vertellen

Nadat de pannekoeken verorberd waren, begonnen de vrouwen gelijk met het koken van het vikingdiner. En dit was ook wel nodig, want eten voor veel mensen koken boven een kampvuur duurt ontzettend lang! Tijdens het eten van de vis en de graansoep met honing en groenten begon één van de oudere Vikingen met het vertellen van een verhaal in de traditie van de Edda. Daarna werden volgens de traditie verhalen verteld waarbij iedereen een stukje van het verhaal voor zijn rekening nam. Dit gaf soms erg leuke effecten en af en toe wat ergernis als een verhaal een totaal andere kant opging dan de oorspronkelijke bedoeling was van de Viking die het verhaal opstartte. Tja, Vikingen zijn ook maar mensen!

Grolsch in plaats van mede

~

Uit praktische overwegingen lieten de Vikingen in de loop van de avond hun striktheid wat varen. Een krat Grolsch en wijn van de Albert Heijn in plaats van mede (honingwijn die in de vikingtijd werd gedronken) behoorden ineens tot de mogelijkheden. Na een koude nacht – het vuur was uit en de boerderij bleek erg tochtige kieren te hebben – en een ochtend van knutselen werd de boerderij opgeruimd, en vertrokken we stinkend naar de rook van ons kampvuur weer naar Groningen.

Info

Al met al was het erg leuk om eens mee te maken. Ik kan iedereen een uitstapje met de Vikingen aanraden. Ben je nieuwsgierig geworden? Neem eens een kijkje op de website van Byfrost.