8WEEKLY

Neukend ten onder: Veronica

Artikel:

.

~

Het woord “Veronica” doet velen met weemoed terugdenken aan de koddige jaren ’60 en ’70. Een roestige oude schuit die zijn piratenprogramma’s over de onschuldige Nederlandsche burger uitstrooide. Daarna werden ze legaal als publieke omroep, om uiteindelijk in de jaren ’90 commercieel te gaan. Na de verandering in Yorin (wat een kutnaam) zweefde de naam Veronica een beetje troosteloos rond. Er was wel een goedlopende TV-gids, maar alleen geen zender meer. Een tijdje terug kwam daar verandering in. Veronica ging uitzenden met Nickelodeon, een kinderzender. ’s Ochtends kinderprogramma’s die door geen kind in Nederland werden bekeken, ’s avonds goedkope troep die door geen volwassene werden bekeken. Er zat een soort talkshow in die in mijn studentenkamertje gemaakt had kunnen worden, maar dan had het allemaal waarschijnlijk te veel niveau gekregen. Verder kon je een heleboel hele oude series weer zien (Tour of Duty), en zond men totaal onbekende B-films uit.

Nostalgie

~

Deze poging Veronica nieuw leven in te blazen faalde godzijdank jammerlijk. Men moest iets nieuws gaan bedenken. Om de tijd naar dit nieuws te overbruggen ging men gewoon veel herhalingen en flashbackprogramma’s uitzenden. Tour of Duty was nu elke dag twee keer te bewonderen, men herhaalde The Best of Countdown zo vaak als mogelijk was en men kocht nog meer onbekende films per dozijn voor een kwartje van de filmboer. Ironisch genoeg was deze overbruggingsperiode nog wel het bekijken waard voor nostalgisch ingestelden zoals ik. De Veronica leaders en jingles van begin jaren ’90 (voor men commercieel ging) en de herhalingen van oude programma’s gaven je bijna een schaamteloos retourtje jeugd. Als men hieromheen wat kwalitatief betere flashbackprogramma’s, een leuke talkshow en een aardig filmmagazine omheen had gebouwd, dan had Veronica een prima basis voor een leuke zender gehad.

Fatsoenlijk

Maar het heeft zo niet mogen zijn. Omdat V8, SBS6 en NET5 iets serieuzer genomen wilden worden, verdween veel van de koddige softporno die vaak op die zenders te bewonderen was. Veronica zag zijn kans, dit gat wilden zij best opvullen. De altijd subtiele en innemende ideale schoonzoon Menno Buch werd aangetrokken. In zijn spoor volgden Mental Theo, beter bekend als die ’toffe’ TMF-gozer die met camera en microfoon op wilde feestjes jonge tienermeisjes al speeksel spuitend probeert op te geilen. Als vrouwelijk tegenwicht werd de suffe reality show van (de inmiddels moddervette) Anne Nicole Smith aangetrokken. Met de van zelfspot getuigende slogan ‘eindelijk weer iets fatsoenlijks op de televisie’ trok men ten strijde. Amper was de boel opgestart, of notabene hun eigen personeel ging staken. De goedlopende Veronica-gids was bang dat de dure en slechte TV-zender voor een totaal faillissement ging zorgen.

Menno, neuken en stompzinnigheid

De rest is inmiddels geschiedenis. Veronica is (op dit moment) de meest goedkope, stupide en ranzige zender van de Nederlandse televisie. Penetraties vol in beeld, slechte talkshows van Menno “hoe vaak kan ik vies glimlachen” Buch en vooral veel neuken. Vroeger hadden ze ook een laagdrempelig imago, maar kon je er in elk geval nog om lachen. Daarnaast hadden ze enkele aardige programma’s waardoor de zender vooral voor jongeren erg aansprekend was. Nu is voormalig zendpiraat Veronica verworden tot een stompzinnig log slagschip dat op het punt staat al neukend ten onder te gaan.