8WEEKLY

Curacao: Struisvogels rijden, duiken en luieren

Artikel:

~

Curaçao is het grootste eiland van de zogenaamde ABC eilanden. Aruba, Bonaire en dus Curaçao. Het ligt net boven Venezuela, en 2 uur vliegen verwijderd van plaatsen als Cuba, Miami en Jamaica. Bij het noemen van deze landen denk je natuurlijk direct aan mooi weer en dat is het er ook. Je zit natuurlijk ook met je ass in de Caribbean, dus verwacht de temperaturen niet onder de 30 graden. Zeker in de zomer niet. Oet Môn.

Taal en Cultuur

De lokale bevolking, de Ucuraçao of in Nederlands Curaçao-enaar, spreken over het algemeen alleen Papiaments. Papiamentu is een mengelmoes van talen. Nederlands, Engels en Spaans. Dit stamt natuurlijk nog uit de oudheid, toen alles in Curaçao nog slavernij betrof.

~

Kura Hulanda is een boeiend museum in Willemstad over de slavernij van vroeger. Hier zie je ook dat Nederland een aanzienlijk aandeel had in de slavendrijverij van Curaçao (en nog heel veel andere gebieden). Koningin Beatrix heeft dit museum nog nooit bezocht.

Goed, genoeg over de geschiedenis. Woorden die je moet onthouden voor een goeie trip naar Curacao:
Swa = Vriend
Conjo (mi mamma) = Eikel / Klootzak
Con Ta Bai = Hoe gaat ie?
Bon = Goed
Costa Bon? = Alles goed?
Patat = Batata
Bier = Cerveza
Vooral bij de lokale snacks langs de kant van de weg zijn deze woorden van toepassing, want dit zijn meestal de lui die enkel Papiamentu kennen. Op veel plekken, zoals grotere restaurants, uitgaansplekken, duikscholen wordt gewoon Nederlands gesproken.

Hoe moet je lol hebben??

~

Oké, nu je weet waar Curaçao ligt en hoe je je mondje moet roeren tegen de locals kunnen we wat lol gaan hebben. Het belangrijkste is dat je een auto huurt. Dit is een absolute noodzaak als je ergens wilt komen. Het openbaar vervoer is net zo beroerd als onze NS, alleen zijn ze nog iets consistenter in te laat komen. Geen optie. Lekker een autootje huren.
Cruise gelijk de eerste dag naar een mooi strandje zoals Cas Abao, Porto Marie of grote knip (zie foto) en zie hoe mooi een Caribische zee kan zijn. Wat je verder overdag kunt doen is de Christoffelberg te beklimmen. Da’s het hoogste punt van heel Curaçao, en het uitzicht is echt heel mooi. Struisvogels rijden is ook een optie die leuk is om te doen, maar wat je zeker moet doen is duiken. Als je het nog nooit gedaan hebt, vraag een introduik aan bij een van de duikschooltjes daar, wat meestal niet veel geld kost.

~

Het weekend is qua uitgaan elke week hetzelfde. Zoals jullie misschien weten in Curaçao de laatste jaren steeds meer een plek geworden waar stagairs zich verzamelen. Deze stagairs bewegen zich elke avond van het weekend massaal naar een andere plek. Vrijdag is het TuTu Tango. Dit is een soort openlucht kroeg bij de bioscoop in Willemstad. Vrijdags is daar Happy Hour van 18:00 tot 19:00. Zaterdagavond is het Mambo, da’s een discotheek aan het strand en je staat lekker onder de palmbomen te dansen. En zondag staat iedereen bij Wet & Wild. Maar als vakantieganger wil je deze stagairs misschien ook wel ontlopen, ga dan naar een kroeg als Zenzurro of The Living Room.

Centjes

Curaçao is een heel duur eiland. Om even een klein voorbeeldje te geven. Een biertje kost bij Mambo 4 ANG. Antilliaanse guldens vermenigvuldig je met 0.7 en dan heb je de europrijs. 3 euro dus ongeveer voor een biertje, met de nadruk op ’tje’. Want al het bier is daar 25cl i.p.v. de normale 33cl.
Maar als je een pure strandvakantie wil hebben is Curaçao een goed eiland om op vakantie te gaan. Maar als je strand wil combineren met of feesten of cultuur is Curaçao zeker niet de juiste keuze. Als je in juli naar Curaçao wilt gaan kost het je tevens bakken met geld. Een crappy hotelkamertje in Salou is dan toch net wat voordeliger.