“Stem slim, stem op Tim!”
.
Tim is een gewone jongen van 19 jaar, die ooit vakken vulde bij de Plusmarkt en zijn MAVO-diploma haalde. “Ik houd, net als andere jongeren, van feesten en voetbal. Daarbuiten ben ik echter ook politiek geïnteresseerd.” Dat is op het curriculum vitae van Tim wel te lezen: lid van Leefbaar Simpelveld, Lid van Partij Nieuw Limburg, Voorzitter van Jongeren Nieuw Limburg en dan nu die zevende plek op de lijst Leefbaar Nederland.
Fortuyn
Als er iemand indirect verantwoordelijk is voor de politieke vonk die bij Tim oversloeg, dan is het wel Pim Fortuyn. “Vroeger interesseerde politiek me wel, maar niet zo hevig dat ik er ooit iets in had willen doen. Dat is eigenlijk pas echt gekomen met de opkomst van Fortuyn. Zijn politieke aanpak sprak mij aan.” Voordat de LPF opgericht werd, was Fortuyn de voorman van Leefbaar Nederland. “Pim legde de politieke uitgangspunten van Leefbaar Nederland wel des Pims uit. Ik was het daar niet helemaal mee eens.”
“Ik heb voor de laatste verkiezingen lange tijd getwijfeld tussen Leefbaar Nederland en Fortuyn.” Tim hoorde in de auto het laatste radio-interview van Fortuyn en maakte zijn keuze.
“Toen ik uit de auto stapte en naar binnen ging zag ik op televisie dat hij neergeschoten was. Ik dacht: ‘dit kan niet, ik hoorde hem 5 minuten geleden nog op de radio’. Ik was woedend. Dat mag gewoon niet gebeuren in Nederland!” Tim had zijn keuze gemaakt en bleef erbij. “Ik heb op 15 mei op hem gestemd. Ik heb de LPF een kans gegund. Die hebben ze in mijn ogen verknald.”
Tim ging voor Leefbaar Nederland. “Hun ideeën spraken mij het meeste aan. Veel mensen vragen me: ‘waarom ga je nou bij zo’n kleine partij met 2 zetels?’ Waarop ik antwoord: ‘ik ga voor de ideeën en standpunten van een partij, niet voor het aantal zetels en daarmee voor eigenbelang’.”
Stormachtig
“In juli 2002 heb ik een gesprek aangevraagd met iemand van Leefbaar Nederland. Ik schreef een brief en gaf aan, dat ik me graag over 4 jaar beschikbaar zou willen stellen. Bescheiden als ik ben, dacht ik dan aan een plaats tussen de 20 en de 30 op de lijst.” Het liep anders. Het kabinet viel en na een gesprek met de commissie die de advieslijst samenstelde stond Tim ineens op nummer 10. “Deze plek heb ik daarna op een congres verdedigd, omdat er nog een drietal tegenkandidaten waren. Ik was heel blij met plek 10 en alles liep goed, totdat opeens het hele circus met Ratelband begon. Nadat we hem en het bestuur weggestuurd hadden ben ik nog drie plaatsen gestegen en sta ik nu dus op zeven!”
Slimme Tim
Tim spreekt de kiezer aan op de website van Leefbaar Nederland: “Ik ben jong, ambitieus, heb een frisse kijk op de zaken en zal mijn beloftes nakomen, als ik van jullie de kans krijg. Het moet anders en het kan anders, dus: Stem Slim, Stem op Tim!!!” Maar niet alleen via internet probeert Tim stemmers te werven. “Ik spreek mensen persoonlijk aan en vertel ze over het programma van Leefbaar Nederland. Maar er zijn ook veel mensen die ik persoonlijk ken en bij hen is het minder moeilijk om ze te overtuigen op mij te stemmen.”
“Mijn ouders en familieleden staan ook achter me. Vooral natuurlijk vanwege het persoonlijke, maar nadat ik ze ons programma heb laten zien, konden ze zich daar ook in vinden. Mijn vader is overigens al langer lid van Leefbaar Nederland, maar nooit actief voor ze geweest. Hij heeft in Simpelveld, waar hij nu loco-burgemeester is, Leefbaar Simpelveld opgericht. Hij haalde met die partij bijna een derde van de kiezers.”
Blauwe stoel
Het kan zomaar gebeuren dan Tim Weijers na 22 januari plotseling in de Tweede Kamer zit. Die kans is niet al te groot, maar toch weet Tim al wat hij wil gaan doen. “Ik wil daar de spreekbuis zijn van jongeren en kijk en luister dan goed wat er om me heen gebeurt. Ook wil ik veel contact houden buiten de Kamer opdat ik ook echt weet wat er speelt. Het valt me op dat er veel politici zijn die vanuit Den Haag opereren maar niet tussen de burgers staan.” Hij weet wel dat een blauwe stoel voor hem niet erg dichtbij is, maar hoopt stiekem toch. “Realistisch gezien is de kans heel klein, maar het zal ervan af hangen hoe het nu in de laatste weken gaat lopen. Er kan nog een totale omslag komen, omdat nog heel veel kiezers zwevend zijn.”
Nadenken
Jong zijn kan betekenen dat je een frisse kijk hebt op de zaken, maar ook dat je nog niet ervaren bent. “Vanuit het jongerenstandpunt heb ik verstand van politiek. Hoewel ik moet toegeven dat ik nog veel zal moeten leren. Ik sta aan het begin van een loopbaan in de politiek en wat ik tot nu heb ervaren spreekt me aan.” De negentienjarige Tim verschilt wel een beetje van de nummer 7 van Leefbaar Nederland: “Privé ben ik die jongen van 19 jaar. In de politiek gaat het om serieuze kwesties daar moet je meestal wat langer bij stil staan en nadenken.”
Geen problemen, maar oplossingen
Ook als Tim niet verkozen wordt blijft hij zich inzetten voor alles wat Leefbaar moet worden in Nederland en Limburg. Maar wat als Leefbaar Nederland na 22 januari niet meer in de Tweede Kamer te vinden is? “Alles is mogelijk. Maar ik gok er op dat LN met minimaal 2 zetels terugkomt. Ik denk zelfs dat het nog meer kan worden, maar zoals ik al zei het gaat allemaal afhangen van deze laatste weken nu. We hebben een goed programma. En wij zijn een van de weinige partijen die daarbij niet uitgaat van de problemen, maar tal van oplossingen aanbieden.”
“Als ik advies mag geven zeg ik natuurlijk dat jongeren op Leefbaar Nederland moeten stemmen. Aan de andere kant moet iedereen natuurlijk voor zichzelf beslissen. Wel zou ik de jongeren willen adviseren kijk goed naar de politieke programma’s en zoek of en wat je daarin aanspreekt. Kies voor dat wat het meeste bij jou past. En dan hoop ik natuurlijk dat jongeren aan ons -en liefst aan mij!- de stem geven.”