Strips om naar uit te kijken
Na de magere jaren negentig lijkt het erop dat de stripwereld zichzelf eindelijk heeft hervonden. Met vele nieuwe series en nog meer oude bekenden staat ons dit najaar weer heel wat te wachten, het lijkt er zelfs op dat we weer in een gouden tijd zijn beland. Eindelijk verschijnen er weer kwalitatief hoogstaande strips van auteurs die zich niets aantrekken van de menigte maar gewoon goede strips produceren, in een rustig tempo. Hieronder gaan we in vogelvlucht door het nieuwe seizoen en stellen we het aanbod kort aan je voor.
Art Spiegelman – Kus uit New York
Atlas – januari 2006
Al enkele tijd gaan er geruchten dat Art Spiegelman een boek aan het voorbereiden is met de titel Kisses from New York of A Kiss from New York. Deze geruchten blijken op waarheid te berusten en het boek zal begin volgend jaar in een Nederlandse vertaling verschijnen onder de titel Kus uit New York. Helaas is het geen nieuw oorsponkelijk werk, maar een anthologie waarin een selectie is opgenomen uit de strips en covers die Spiegelman gedurende de afgelopen tien jaar voor de New Yorker maakte. In 1992 werd Art Spiegelman wereldberoemd met zijn beeldroman Maus, waarin de holocaust op een aangrijpende wijze verbeeld werd. (Martijn Boven)
Eric Schreurs en Wim Hansen – 1984
Xtra – oktober 2005
Tekenaar Eric Schreurs is vooral bekend als geestelijk vader van Joop Klepzeiker. Met deze heerlijk ranzige strip maakte hij jarenlang furore. Van de complete serie, vijftien stuks, gingen er meer dan een miljoen exemplaren over de toonbank. Voor zijn gehele oeuvre ontving de auteur in 2002 de prestigieuze Stripschapprijs. Binnenkort verschijnt bij uitgeverij Xtra een remake van het album 1984 dat hij samen met Wim Hansen maakte. Deze, op de roman van Orwell gebaseerde, strip verscheen eerder in 1984. Door de kenners wordt dit album als een van de hoogtepunten in zijn oeuvre beschouwd. (Danny Koningstein)
Maaike Hartjes en Mark Hendriks – Hong Kong
De Harmonie / Oog & Blik – oktober 2005
In het dagelijks leven delen deze stripauteurs al enige jaren lief en leed. Voor het eerst verschijnt er nu ook een gezamenlijk album. Gefascineerd door het Aziatisch werelddeel, verbleven ze samen een maand in Hong Kong. In het nieuwe, gelijknamige album doen ze in woord en beeld verslag van hun avonturen. Ook recentelijk hebben beide tekenaars van zich laten spreken: Mark Hendriks met zijn nieuwe beeldroman Koningin Min en Maaike Hartjes met een nieuw deel van haar welbekende dagboeken. (Danny Koningstein)
Conz – De Tweede Kus 1
Oogachtend – najaar 2005
In 2004 ontving deze Vlaamse auteur ‘de Debuutprijs van de Stad Turnhout’ voor zijn eersteling Toen ik nog baas van de wereld was. Zijn nieuwe album, luisterend naar de prozaïsche titel De Tweede Kus, gaat over een jongeman die naar de andere kant van de wereld reist om zijn jeugdliefde te vinden. (Danny Koningstein)
Hanco Kolk- Meccano 4
De Harmonie – begin 2006
Hanco Kolk mag gerust een van de meest creatieve stripauteurs van Nederland worden genoemd. Naast de avonturen van Gilles de Geus en de strookjesstrip S1ngle (in samenwerking met Peter de Wit), heeft hij nog een indrukwekkende reeks op zijn naam staan. We hebben het hier natuurlijk over Meccano, de experimenteel vormgegeven strip over de jetset van een fictief ministaatje. De reeds verschenen delen Beauregard, Gilette en Schlager worden door kenners beschouwd als hoogtepunten in de Nederlandse stripliteratuur. In deze boeken worden heilige huisjes net zo min gespaard als tere (kinder)zieltjes. Oorlog en politiek zijn belangrijke onderwerpen, maar altijd wordt het geheel overgoten met een sausje vlijmscherpe satire. Het nieuwe album verhaalt over een vluchteling die tijdens een barre overtocht in het ruim van een schip zijn lotgenoten opeet. Vanaf dat moment leven hun geesten in hem voort. Na aankomst in Meccano voelt hij zich moreel verplicht om al hun verwachtingen zoveel mogelijk in te lossen. Wielrennerij en missverkiezingen zullen volgens de auteur de belangrijkste thema’s vormen. (Danny Koningstein)
Will Eisner – Fagin de Jood
Atlas – oktober 2005
Tijdens zijn onderzoek naar de originele edities van Charles Dickens’ Oliver Twist besloot Will Eisner een tegenwicht te bieden tegen de karikaturale manier waarop joden door Charles Dickens en anderen werden afgebeeld. Als uitgangspunt voor zijn boek Fagin de Jood koos hij Dickens beroemde schurk Mozes Fagin, die in Oliver Twist als ‘de jood’ wordt aangeduid. Eisner maakt van Fagin geen onschuldig slachtoffer, maar hervertelt zijn verhaal vanuit diens eigen perspectief. De begin dit jaar overleden striptekenaar Will Eisner is vooral bekend geworden met zijn beeldroman Een Contract met God (A Contract with God), die dit najaar in herdruk zal verschijnen bij uitgeverij Atlas.
Erik Wielaert en Pieter van Oudheusden – Pension Blauwbaard
BeeDee – najaar 2005
Het veelbelovende samenwerkingsverband tussen aanstormend tekentalent Wielaert en scenarioschrijver Van Oudheusden schenkt ons dit najaar het album Pension Blauwbaard. Na het verzorgen van een aantal boekjes binnen de Incognitoreeks, vormt dit album het nieuwste wapenfeit van deze begiftigd tekenaar. Pieter van Oudheusden is een oude rot in het schrijversvak, die onder meer heeft samengewerkt met Adri van Kooten en Jeroen Janssen. (Danny Koningstein)
Luc Cromheecke & Fritzgerald – 20 jaar Taco Zip – integrale editie: Zuigen met de Tenen!
BeeDee – najaar 2005
Natuurlijk wordt dit boek een van de knallers van het najaar. De kwaliteit laat niet naar zich raden want Taco Zip heeft zich jaren geleden al bewezen in allerlei kranten en in het weekblad Robbedoes. In deze bundel worden de eerste vier albums opgenomen en nog een album met nooit eerder in albumvorm verschenen grappen. Dat betekent meer dan 200 pagina’s grappen in de geweldige tekenstijl van Cromheecke, gecombineerd met de leuke verzinsels van Fritzgerald. Zelfs de prijs is vriendelijk: met 20 euro gaat dure uitgeverij BeeDee eindelijk de goede kant op. Vroeger betaalde je meer dan de helft van dit bedrag voor een album van 45 pagina’s op pocketformaat. (Olivier Wortel)
Rosinski & Yves Sente – De Wraak van Graaf Skarbek 2
Dargaud – najaar 2005
Eindelijk het slot van dit tweeluik dat in elk geval geweldig begon. Met een hele nieuwe stijl van tekenen overtrof Rosinski zichzelf en klom hij uit een dal waar hij jaren in ronddwaalde. Het innovatieve verhaal is van de hand van Sente. Hij is directeur bij Dargaud en het leek er dus op dat dit een plezierbaantje was, maar hij verbaasde vriend en vijand met dit meesterwerkje. Als deel twee de verwachtingen waarmaakt zal dit album kunnen rekenen op een plaats in de hall of fame der stripklassiekers. (Olivier Wortel)
Maïorana & Ayroles – Garulfo 4
Arboris – najaar 2005
Van dit album verwacht ik heel wat. De eerste drie delen waren qua tekenstijl van zeer hoge kwaliteit en van nog hogere kwaliteit wat betreft humor. Niet alleen maakten de auteurs een leuke parodie op de standaardsprookjes, ze werkten het zelfs uit naar een verhaal dat op twee manieren leesbaar was. Naast de parodie is er namelijk ook een vermakelijk verhaal aanwezig dat bijvoorbeeld door de wat jongere lezers gewaardeerd zal worden. Op die manier heeft de serie twee lagen en dat maakt het tot een van de leukste series van dit moment. (Olivier Wortel)
Joann Sfarr – De kat van de rabbijn 3. De Exodus
Atlas – september 2005
Joann Sfarr is een van de belangrijkste hedendaagse striptekenaars uit Frankrijk. Van De kat van de rabbijn verschenen reeds twee zeer interessante nummers, waaruit reeds duidelijk geworden is dat Sfarr zich moeilijk met andere striptekenaars laat vergelijken. Het religieuze en filosofische verhaal van De kat van de rabbijn wordt verteld vanuit het oogpunt van een kat. In dit derde deel gaat de kat – samen met de rabbijn, diens dochter en haar echtgenoot – naar Parijs. Aldaar probeert de kat zijn spraakvermogen terug te krijgen en worstelt de rabbijn met zijn geloof. (Martijn Boven)
Pieter de Poortere – Boerke 3
Bries – oktober 2005
Dit najaar verschijnt alweer het derde deel uit de befaamde Boerke-reeks van de Vlaming Pieter de Poortere. Inmiddels zijn de avonturen van deze sympathieke en enigszins wereldvreemde plattelandsman een begrip geworden. Voor het eerste deel ontving de auteur in 2002 de Stripschapspenning voor het beste Nederlandstalige album. Dat dit geen reden was om op zijn lauweren te rusten werd al snel duidelijk. Hij blijft ons verbazen met zijn opmerkelijke talent. (Danny Koningstein)
Boucq & Belkrouf – Rock Mastard 2
Le Lombard – najaar 2005
Als de avonturen van deze dwaze piloot weer net zo leuk zijn als in deel een, belooft dit deel heel wat. De tekeningen van Boucq zijn altijd zeer komisch en de verhalen van Belkrouf maken het geheel af. In het eerste deel werd een geslaagde parodie gemaakt op de oude avonturenstrips uit de jaren ’50, en de grote vraag is natuurlijk of de auteurs weer zo’n leuk album hebben gemaakt. Maar als je naar hun vorige werk kijkt hoef je je dat eigenlijk niet af te vragen: ze zijn altijd leuk. (Olivier Wortel)