Vacature hoofdredacteur/secretaris (vrijwillig)

Ben jij iemand met een vernieuwende visie op online cultuurjournalistiek en sta je te trappelen om die samen met onze toegewijde en ervaren vrijwilligers in de praktijk te brengen? Lees dan verder.

Over Stichting 8WEEKLY

Stichting 8WEEKLY is een van de eerste Nederlandstalige online cultuurmagazines. Maandelijks komen rond de 15.000 unieke bezoekers af op onze artikelen over muziek, kunst, boeken, film en theater. We hebben een enthousiaste redactie, van ongeveer veertig leden, die bestaat uit beginnende talenten én ervaren schrijvers. We leren veel van elkaar en zoeken altijd naar nieuwe invalshoeken om kunst en cultuur in de spotlights te zetten.

De focus van Stichting 8WEEKLY ligt op het ontwikkelen van talent. Vele leden hebben 8WEEKLY gebruikt als opstap naar een baan in het werkveld als recensent bij een grote krant, redacteur bij een uitgeverij, als mediajournalist of als schrijver. Ook komen onze leden terecht bij musea, festivals en theatergezelschappen.

De online mediacultuur verandert continu. Het bestuur van Stichting 8WEEKLY is daarom bezig met het vernieuwen van het platform. 8WEEKLY is uniek vanwege de focus op meerdere kunstdisciplines, de lange geschiedenis van ons platform en de drive om te vernieuwen. We zijn druk aan het brainstormen over online journalistiek, digitale kunstvormen en andere innovatieve ideeën.

Op dit moment hebben wij daarom de volgende vacature:

Wie zoeken wij?

Een energieke redacteur met bestuurlijke interesse die samen met twee anderen – de hoofdredacteur en penningmeester – een voortrekkersrol wil vervullen binnen 8WEEKLY als secretaris/hoofdredacteur (vrijwillig).

Functie-inhoud

8WEEKLY publiceert al ruim twintig jaar artikelen. Online journalistiek verandert in hoog tempo en dat roept de prangende vraag op hoe we als platform relevant kunnen blijven door in te spelen op nieuwe digitale trends.

Vind je het leuk om samen met anderen over zulke vragen na te denken en wil je experimenteren, proberen en uitvoeren? Dan is deze functie iets voor jou.

De hoofdredactie, tevens het bestuur van 8WEEKLY, stuurt de redactiechefs van Muziek, Boeken, Film, Kunst en Theater aan, waarborgt de kwaliteit van de organisatie en beheert de financiën. De hoofdredactie is zowel redactioneel als organisatorisch actief. We zoeken daarom iemand die zowel bestuurlijke taken (denk aan communicatie, PR, websitebeheer, teambuilding, bijeenkomsten organiseren, innovatie) als redactionele taken (schrijven, redigeren, video’s of vlogs maken, etc.) op zich wil nemen.

8WEEKLY is naast een website ook een netwerk: onze redacteuren wonen door heel Nederland en Vlaanderen en de meesten hebben een professionele baan in de culturele sector. We kunnen veel van elkaar leren en proberen als community sterk te staan door (digitale) workshops en bijeenkomsten te organiseren.

We zoeken daarom iemand die contact maakt, die bij uitstek mensen verbindt en enthousiasmeert. Iemand met een eigen visie op (online) journalistiek en een ondernemende instelling.

Functie-eisen

Voor deze functie geldt:

  • Je hebt hart voor online cultuurjournalistiek
  • Je kan mensen verbinden
  • Je hebt sterke communicatieve skills
  • Je bent een teamplayer, je houdt van samenwerken
  • Je bent innovatief en nieuwsgierig
  • Je bent bereid om de maandelijkse vergaderingen (digitaal) bij te wonen
  • Je wilt en kunt ongeveer 4-8 uur per week aan 8WEEKLY besteden

Wat bieden wij?

De unieke kans om leiding te geven aan een van de eerste digitale cultuurmagazines van Nederland. 8WEEKLY heeft een groot netwerk binnen de culturele sector en een sterke basis van vrijwilligers. We bieden een plek waar je veel kunt leren, nieuwe mensen ontmoet en jouw visie op een onafhankelijk cultuurmagazine in de praktijk kunt brengen. De bestuurlijke hoofdredactie krijgt nadrukkelijk de ruimte om met vernieuwende voorstellen te komen.

Stichting 8WEEKLY is een platform voor vrijwilligers en wij werken dus zonder financiële vergoeding. We ontvangen geen subsidies en werken niet vanuit een commercieel oogpunt. Dat geeft ons vrijheid en onafhankelijkheid. We denken wel na over nieuwe mogelijke verdienmodellen voor cultuurjournalistiek, maar onafhankelijkheid blijft hierbij ons belangrijkste speerpunt.

De basisonkosten (zoals reiskosten) worden vergoed.

Solliciteren?

Heb je interesse? Stuur dan een motivatie en cv naar redactie@8weekly.nl, t.a.v. Steffen van Zundert (hoofdredacteur/voorzitter). Via deze weg kun je ook meer informatie opvragen. Je gegevens worden vertrouwelijk behandeld.