Theater / Achtergrond
special: Young Art Festival

Jeugdige makers op volwassen festival

Eenmaal een festivalbandje om je pols, mag je alle voorstellingen bezoeken op het bosrijke terrein van het Park Westerhout in Beverwijk. De gretigheid die bij jonge theatermakers hoort is gelijk te merken. Van alle kanten lonken theatervoorstellingen, muziekklanken en beeldende objecten.

Voor de zevende keer wordt het Young Art Festival in Beverwijk georganiseerd. Inmiddels is het festival de Noord-Hollandse landsgrenzen ontgroeid en weten steeds meer mensen de weg naar het festival te vinden. Gelukkig met behoud van de vertrouwde elementen: dit festival is verrassend, laagdrempelig en vooral heel charmant.

~

Café Ed Sanders – De Dansers
Muziek & spel: Guy Corneille, Steffi Joris, Ninos Josef, Maartje Pasman
Gezien : 20 juli 2012/ Young Art Festival, Beverwijk

~

Voor wie er nog te vrezen valt… – Malou van Sluis en Alex van Bergen
Spel: Malou van Sluis en Alex van Bergen
Tekst: Koen Caris
Gezien: 21 juli 2012/Young Art Festival, Beverwijk
Een rookmachine, gestommel… Een jonge vrouw beklimt het podium en begint lukraak het publiek in te schreeuwen. Ergens in die massa blijkt haar vriend te staan – of ex-vriend, beter gezegd. Het is namelijk net uit: zo’n minuut of tien. In de sterke scène die volgt, geschreven door Koen Caris, barst een pijnlijke strijd los van aantrekken en afstoten. Zoals de titel doet vermoeden vindt de tekst zijn inspiratie in de klassieker ‘Who’s afraid of Virginia Woolf”. En dat is merkbaar. Lachwekkende en tegelijkertijd kwetsendediscussies, vernederingen, beschuldigingen en lege clichés wisselen elkaar af. Het publiek stuitert gevoelsmatig tussen beide geliefden. Het blijkt onmogelijk om partij te kiezen, wat de situatie des te schrijnender maakt. Het koppel past perfect bij elkaar, op een hysterische manier. Malou van Sluis en Alex van Bergen weten de scène aangrijpend en geloofwaardig neer te zetten. Een veelbelovende preview voor hun nieuwe voorstelling ‘Als de beren komen’.