Theater / Achtergrond
special: Theatertips voor het komende seizoen

Overspel, vergankelijkheid, een dosis humor en een snik

.

Het Toneel Speelt – Raak me aan

Deze toneelgroep brengt dit seizoen twee producties op de planken. Na Jozef in Egypte wordt vanaf volgend jaar februari de voorstelling Raak me aan gespeeld. Twee topacteurs (Carine Crutzen en Mark Rietman) in opnieuw een gloednieuw en emotioneel stuk van regisseur Ger Thijs, die vorig seizoen veel succes had met Het licht in de ogen. In Raak me aan ontmoeten broer en zus elkaar na jaren in hun geboortehuis. Zij is dierenarts en alom geliefd. Hij is archeoloog en beroemd. Zij is gebleven op hun geboortegrond en hij heeft over de hele wereld gezworven. In een heftige, ontroerende en ook grappige confrontatie herontdekken ze hun gedeelde en niet gedeelde verleden.
Link: www.hettoneelspeelt.nl

Najib Amhali – Most wanted

~

“Via Marktplaats zijn er recentelijk een aantal illegale plaatsen opgedoken. Dit zijn of verloren of gekopieerde plaatsen. Het probleem hiermee is dat als je deze kaarten koopt je helaas in het theater tot de ontdekking komt dat je stoelen reeds bezet zijn,” aldus de website van Najib Amhali. Aan populariteit dus geen gebrek voor deze van oorsprong Marokkaanse cabaretier. Na de shows Veni vidi vici en Freefight zet hij nu zijn derde voorstelling neer. Wat bij zijn shows opvalt is dat hij vanaf het eerste moment het publiek in zijn macht heeft, waardoor al zijn grappen direct raak zijn. Een must om te zien als je nog legale kaartjes kunt krijgen.
Link: www.najibamhali.nl

Nationale Toneel – De Methode Ribadier

~

Het is lastig kiezen uit het assortiment van Nationale Toneel. Dit theaterseizoen komen ze met maar liefst acht producties. We noemen Trouw en Ivanov, twee in het oog springende voorstellingen. Over de laatste binnenkort meer, want deze voorstelling gaat in de eerste week van november in première. Maar een toneelstuk dat we absoluut willen tippen is De Methode Ribadier. Een virtuoze komedie over vreemdgaan, gespeeld door onder anderen Ariane Schluter, Gijs Scholten van Aschat en Stefan de Walle. Vreemdgaan is zo oud als de weg naar Rome en komt regelmatig naar voren in toneelstukken. In De Methode Ribadier wordt een systeem van illusionistische trucs (waaronder hypnose) ingezet om de ontrouw te maskeren. Willen we dit wel weten? Zien zeker wel!
Link: www.nationaletoneel.nl

Arie en Silvester – 200%

~

Arie Koomen kon je pas nog zien in het sublieme BNN-programma De Lama’s en hij is inmiddels weer in het theater te bewonderen met zijn vertrouwde collega Silvester Zwaneveld. Eerder konden we de shows Wegens Ziekte uitgesteld, Kloten, Vet en Rammen! van de heren al zien en ze zeggen het zelf eigenlijk het best op hun website: “Sommige cabaretiers zijn scherpschutters: ze wachten op een mooi moment, leggen langzaam aan, weten zeker dat ze zullen raken en pas dan halen ze de trekker over. Arie en Silvester hanteren echter mitrailleurs: ze schieten veel en meestal is het raak.” Dat is dus ook precies wat je van 200% kunt verwachten. Een overdosis aan vaak melige humor, dus zeg niet dat we je niet hebben gewaarschuwd!
Link: www.arieensilvester.nl

Toneelgroep Amsterdam – Scènes uit een huwelijk

Na De kruistochten is dit het tweede huwelijksdrama dit seizoen door Toneelgroep Amsterdam. Daarna wordt de cyclus doorgezet met Het temmen van de feeks, waar we ook hoge verwachtingen van hebben. Maar eerst eens kijken hoe Scènes uit een huwelijk wordt gebracht. Toneelgroep Amsterdam speelt dit stuk met de schouwburg als locatie en zoekt daarbij de intimiteit van onverwachte plekken. De acteurs spelen simultaan op drie plekken in de schouwburg, het publiek ziet in drie episodes telkens een andere scène uit het huwelijk van Johan en Marianne. Wij zijn benieuwd. Ook in dit huwelijk is er trouwens sprake van ontrouw en daardoor wordt dit een stuk vol verdriet, vernederingen, vernietigingsdrang. Maar ook over de nieuwe weg die de twee zijn ingeslagen.
Link: www.toneelgroepamsterdam.nl

Jochem Myjer – Yee-ha!

~

Jochem Myjer is een veelbelovende cabaretier die na de winst van het Groninger Studenten Cabaret Festival in 1997 veel lof oogstte met zijn debuut Gegabber. Hij is zo nu en dan ook als DJ op Radio 3FM te horen in het programma Leuk is anders. Zijn tweede show Adéhadé is op dvd verschenen en laat een veelbelovende en groeiende jonge cabaretier zien. Het lijkt onoverkomelijk dat Myjer spoedig één van de grootste cabaretiers van ons land wordt: de nieuwe Youp van ’t Hek of Herman Finkers. Hij zegt het eigenlijk zelf al: “Ik hóór gewoon op het podium. Dat is de plek waar ik compleet mezelf ben.” Dat blijkt dan ook uit elk woord dat hij uitspreekt en elke stap die hij zet. Zijn show is een must voor dit theaterseizoen.
Link: www.krullenbol.nl

De Theatercompagnie – Gilgamesj

~

Ooit in je leven moet je een keer het verhaal over Gilgamesj hebben gezien. Grijp je kans nu de Theatercompagnie uitpakt met de oudste literaire stof (3000 jaar voor Christus) die ons is overgeleverd. Het verhaal over Koning Gilgamesj (Fedja van Huet), de tirannieke heerser van de stad Uruk, die niet wil sterven en met zijn beste vriend vecht tegen de vergankelijkheid van het leven. Theu Boermans maakte, als eerste Nederlandse regisseur, in 2002 een alom bejubelde Gilgamesj bij het Weense Burgtheater, het grootste en beroemdste toneelhuis van Europa. Volgend jaar te zien in Amsterdam. Wie niet wil wachten kan in december alvast voorproeven bij het Ro Theater, dat eveneens Gilgamesj op eigen wijze uit de kast trekt.
Link: www.theatercompagnie.nl

Paul Smit – Het geheim van de Smit

Smit is nog vrij onbekend in theaterland. Maar goed: “Wat heeft Dinand van Kane wat ik niet heb?” is dan zijn heldere antwoord. Zijn show is verfrissend en vooral ontzettend hard en razendsnel. Combineer dit met een jeugdige onbezonnenheid en zijn befaamde rubberboottheorie en je weet zeker dat je een stuk veelbelovend cabaret zult gaan bekijken. Geen overdreven diepgang of filosofische beschouwingen, maar een hilarische show waarin je lachspieren geen moment rust zullen krijgen. Verrassend en vernieuwend cabaret: een aanrader.
Link: www.paul-smit.nl

Adem!

~

Annet Nieuwenhuijzen en Sacha Bulthuis, twee sterke vrouwen, spelen samen in Adem! Het stuk is geschreven door Engelsman David Hare. De ene vrouw is een populaire romanschrijfster, de andere heeft zich na een museumloopbaan teruggetrokken op Ameland. Wat hen samenbrengt is hun liefde voor één en dezelfde man. Je begrijpt dat confrontaties niet uit de weg worden gegaan. Gooi die emoties eruit dames! Met Antoine Uitdehaag als regisseur belooft dit stuk hoge ogen te gooien.
Link: www.impresariaatwallis.nl

Claudia de Breij – Claudia zuigt

De Breij is geen onbekende Nederlander, omdat ze al een tijd het radioprogramma Claudia d’r op en op televisie VARA laat presenteert. Toch kennen nog maar weinig mensen haar uit het theater. Tot haar zestiende was deze dame dan ook vooral bezig met “Godfried Bomans lezen, Danny Kaye-films kijken en Barbra Streisand-platen draaien,” maar die tijd is ze nu voorbij. Met drie (ook) jonge talenten en conservatoriumstudenten Sander, Rogier en Thijs staat zij het hele theaterseizoen op de planken met haar programma Claudia zuigt. Ze staat bekend om haar doordachte cabaret, al doet de titel van haar voorstelling anders vermoeden.
Link: www.claudiadebreij.nl