Theater / Achtergrond
special:

Meervoudige winnaars op het ITs festival

Terwijl steeds meer nationale en internationale theaterfestivals het moeilijk hebben en het zonder subsidie moeten doen, blijft het ITs festival groeien. Dit jaar was het programma intensiever en waren de voorstellingen veelbelovend. En dat bleek vooral uit de meervoudige winnaars.

~

De grote winnaar van het ITs festival was Pere Gay I Faura. Twee uur voor de prijsuitreiking kwam er al een bericht van de organisatie van de Parade binnen voor hem. Zijn uitvoering This is a picture of a person I don’t know is samen met Solo nr. 2: on 4 Bodies uitgenodigd voor de Parade in Amsterdam. Het bleek een goede avond voor choreograaf en danser Pere Gay I Faura. Later op de avond kaapte hij de ITs Choreography Award weg vanwege, zoals de jury omschreef, ‘zijn originaliteit en intelligentie mede dankzij de gelaagdheid van het stuk en de timing. Hij is grappig en persoonlijk tegelijkertijd’. Het gewonnen geldbedrag moet hij besteden aan een nieuwe productie. Tijdens het ITs festival 2007 mag hij deze aan het publiek laten zien. Ook het publiek was van Gay I Faura onder de indruk. Het resultaat was een gedeelde eerste plaats voor de ITs Award. Door een gelijk puntenaantal moest hij zijn plaats delen met Alpha Centauri van de Toneelschool Arnhem en Psappha/Falfurious van de Rotterdamse Dansacademie.

Er was ook slecht nieuws. Met het grote aantal voorstellingen dat de jury moest bekijken, gaat er natuurlijk wel eens wat mis. Maar het is vervelend als je voor een prijs genomineerd bent en de jury komt niet kijken. Dat overkwam theatermaakster Monique Baas. Miscommunicatie tussen de Toneelacademie Maastricht en de jury was de oorzaak van het ontbreken van de jury bij haar uitvoering. Om het leed nog een beetje te verzachten mag ze met een door haar geregisseerde voorstelling op het ITs festival 2007 staan.

Ambities

Keine Angst - HKU Acteursopleiding
Keine Angst – HKU Acteursopleiding

Stiekem heeft artistiek leider Theu Boermans ambitieuze plannen met het festival. Dit jaar zijn voor het eerst twee extra prijzen toegevoegd; de Kemn-A-ward en de ITs Award, een publieksprijs. Het is pas het tweede jaar dat hij artistiek leider is van het ITs festival, maar nu al heeft hij de programmering omgegooid voor betere kijkroutes. Na kritiek vanuit het publiek en de studenten waren de kijkroutes zo ingedeeld dat verschillende voorstellingen van een discipline beter te volgen zijn. En het heeft gewerkt volgens Boermans. Nog nooit waren er zoveel kaarten verkocht.

Ook het avondprogramma van het festival was iedere avond weer goed bezocht. Onder het mom van ‘het is nooit te laat voor een goed gesprek’, kroop talkshow-host Haddasah de Boer iedere avond tijdens ITs Late met een andere gast uit het theatercircuit op bed. De keuze van de gasten was bepaald door studenten van de verschillende opleidingen. Zij wilden van acteurs als Mimoun Oaïssa en Carice van Houten, maar ook van choreografe Anouk van Dijk en filmregisseur Martin Koolhoven weten hoe zij het hebben aangepakt. De dagen werden afgesloten met de ITs Afterparties. Studenten van de Rockacademie uit Tilburg hebben de programmering op zich genomen.

Maar dat was natuurlijk niet waar het om draaide. Na vier jaar hard werken en ontwikkelen, laten de eindexamenkandidaten van de Nederlandse en Vlaamse professionele dans- en theateropleidingen hun talent zien. Het ITs festival wil de banden tussen de theateropleidingen en de beroepspraktijk verstevigen. En dan wilt het dus wel eens helpen dat er programmeurs van verschillende festivals tijdens het ITs rondlopen.

Vijf keer ITs Award

Stilte ivm aanvang voorstelling - AHK Mimeopleiding
Stilte ivm aanvang, foto: Lars van den Brink

Na een week theater- en dansproducties was iedereen benieuwd naar de talenten van dit jaar tijdens de prijsuitreiking. Actrice Carice van Houten en acteur Jacob Derwig presenteerden de feestelijke avond. Dit jaar waren er vijf awards die afgestudeerden van de Nederlandse of Vlaamse toneelopleidingen mee naar huis konden nemen. En voor de meest opvallende, veelbelovende, intrigerende, spannende of bijzondere acteur of actrice was er dit jaar voor het eerst de Kemn-A-ward.

Deze award opende de avond meteen goed. Oscar van Rompay van het Herman Teirlinck Instituut in Antwerpen kreeg uit handen van Hans Kemna de prijs. De jury roemde hem om de humor waarmee hij zijn rol vervulde in Publikumsbeschimpfung en het vermogen om op te vallen in een grote groep acteurs op toneel. Hij was een acteur ‘naar wie je wil en moet kijken, die door zijn spelersintelligentie de toeschouwer altijd een stapje voor is. Van Rompay beschikt over een prachtige timing en weet binnen een sterke voorstelling toch de aandacht op te eisen’. De prijs, een bedrag van 4000 euro is bedoeld voor verdere ontplooiing en ontwikkeling. Job Gosschalk voegde er grappend aan toe, dat als de winnaar zijn inspiratie en zijn talent wil ontwikkelen op een zonnig Spaans terras met een groot glas bier, dat ook mogelijk is. Hij wil nog wel even als tip geven dat hij tien euro opzij moet leggen voor het boekje U hoort nog van ons.

Publikumsbeschimpfung kreeg later ook de ITs Guest award, de prijs voor de beste buitenlandse voorstelling die te zien was tijdens ITs 2006. De beloning bij deze prijs is het spelen van de voorstelling op het FITUC Festival in Casablanca. Of de toneelklas Dora van der Groen inderdaad naar Casablanca gaat is echter, door subsidietekort, nog niet zeker.

Ton Lutzprijs

Naast de Kemn-A-ward was er nog een naamgever die een prijs met zijn naam uitreikte. Ton Lutz reikte dit jaar zelf de Ton Lutzprijs uit. Maar voordat hij dat deed, wilde hij de aanwezigen nog een paar dingen meegeven. En dat was iets meer dan in de planning stond. Uiteindelijk probeerde Jacob Derwig er voorzichtig een eind te maken. Naast de lovende woorden van de jury was er ook kritiek. De jury was verbaasd over het niveauverschil tussen de verschillende opleidingen. Jammer vonden ze het dat ze net als de jury van vorig jaar niet verrast waren en weinig onthutst waren over de ethische onderwerpen van de voorstellingen. En ook misten ze een gewaagde speelstijl. De Ton Lutzprijs ging dit jaar naar Joachim Robbrecht voor zijn voorstelling Adam in Ballingschap. De voorstelling overtuigde door ambitie, spelregie, gebruik van de locatie en samenhang in uitwerking. De winnaar was zelf niet aanwezig. Robbrecht had de volgende dag een première in België. Vanuit Gent en via monde van Lutz nam hij via de telefoon de prijs in ontvangst. En ook hier ging weer meer tijd inzitten dan was ingeroosterd; Robbrecht hing niet eerder op voor hij iedereen die aan de productie had meegeholpen had bedankt.

Met de uitreiking van de gedeelde ITs Award was een eind gekomen aan de zeventiende editie van het ITs festival. De studenten die niet hebben gewonnen kunnen op vakantie of aan nieuwe producties werken. De winnaars staat nog een lange zomer te wachten met het spelen op de verschillende festivals. Of met het ontwikkelen van nieuwe producties die zij volgende jaar op ITs 2007 mogen laten zien.