Theater / Achtergrond
special:

Het glittert en glamourt in het Vip Theater

.

~

Het Vip Theater bestaat nog niet zo lang. In mei 2003 heeft het theater haar deuren geopend in het pand van de voormalige poptempel Noorderligt. Sindsdien trekt het met dinershows op vrijdag en zaterdag halfvolle zalen. Daarnaast worden er ook regelmatig evenementen georganiseerd. Directeur Vughts heeft één droom; hij wil dat het Vip Theater niet alleen wordt bezocht door inwoners van Tilburg, maar uit heel Nederland.

Bekende namen

Om die klus te klaren heeft hij het productiebureau van Frank Halters gevraagd om hem te helpen het Vip Theater op de kaart te zetten. En dat doet Halters heel handig door een paar bekende namen aan de programmering toe te voegen. Zo zal Jette van der Meij, beter bekend als Laura uit de soap Goede Tijden, Slechte Tijden, in het voorjaar van 2004 eens per maand op een zondag een showtje weggeven. Ze is naast actrice ook bekend als jazzzangeres en ze zal samen met muzikanten van Matilde Santing laten horen wat ze in haar mars heeft. Ook gecontracteerd zijn musicalsterren Brigitte Nijman, Rolf Koster en Tony Neef. Inmiddels beter bekend als het trio Heidi und die Heino’s. Ze zingen de ene na het andere aanstekelijke songfestivalliedje. Uiteraard ontbreekt hun eigen vertolking van Ich bin wie du niet.

Zingende postbode

~

Tijdens de dinershow Glitter en Glamour, die op 5 september haar première beleefde, wordt het duidelijk dat het wel verstandig is om wat bekendere namen in huis te halen. Al komen de meeste mensen niet voor de kwaliteit van de show, maar meer voor een gezellig, vermakelijk avondje met een hapje en een drank, het oor wil ook wat natuurlijk. De musicalsterren, die hun sporen wel hebben verdiend, steken wel qua zangtalent uit boven de andere artiesten van de avond. Al moet gezegd worden dat de zingende postbode uit Tilburg wel verrassend goed uit de hoek komt.

De optredens die elkaar in rap tempo opvolgen, worden onderbroken door een hapje eten. De bunny’s huppelen vrolijk in de rondte en een illusionist grijpt meteen zijn kans om de mensen te entertainen tijdens het wachten op het eten. Zodra de meeste mensen hun eten op hebben, gaat de show weer verder; de vaart zit er goed in. De mix van muziek is prima; het klinkt voor iedereen bekend. Abba, Frank Sinatra, Elvis, Grease, ze komen allemaal voorbij.

Vip Award

Hoogtepunt en tegelijkertijd ook het dieptepunt van de Glitter en Glamour show is de uitreiking van de Vip Award. Mensen uit het publiek zijn bijvoorbeeld genomineerd voor de award bestgeklede vrouw (per show kan er steeds weer een andere reden bedacht worden). Een presentator en zijn assistente maken bekend wie er naar huis gaat met de award. Zat de vaart er eerst nogal in, nu verliest de show zijn tempo. Dat vindt ook directeur Vughts: “Ja, dit onderdeel vertraagt de show. Het tempo moet hier wat hoger gaan liggen. Zo’n nominatie met een Award hoort wel bij de Glitter en Glamour. Het is vooral grappig bedoeld.”

Dan het eten; de kwaliteit is redelijk. Voor de toegangsprijs krijg je als voorgerecht een soep waardoor je je overigens niet moet laten afschrikken, want deze soep met tomatenvellen en zonder ballen stelt niet veel voor. Dan volgt een prima hoofdgerecht in buffetvorm en daarna het toetje dat je ook zelf mag pakken.

‘Lekker tussen de mensen’

~

Het hele concept van een dinershow is natuurlijk niet nieuw. Toch wilde Vughts proberen om in Tilburg ook zoiets op poten te zetten. “Het thematische en werken met artiesten aan tafel vind ik erg leuk. Dat boeit me heel erg. En daarnaast heb ik met m’n vrouw bij AA&Z Producties shows gedaan voor onder andere René Froger en Lee Towers. Dat zijn dus de wat grotere dingen en we hebben geprobeerd een combinatie te vinden tussen de grotere theatervoorstellingen en het restaurant en dan kom je vaak bij een dinershow uit. De locatie is hier prachtig, lekker tussen de mensen, dus vandaar Tilburg.”

Het theater onderscheidt zich in prijs (voor 59,50 krijg je een 3-gangen maaltijd, onbeperkt drinken en een hele avond show, die dan misschien wat minder kwaliteit heeft dan een professionelere, dure dinershow) en in atmosfeer. De ambiance is prima. Het theater ziet er mooi en knus uit, al zou je dat aan de buitenkant van het gebouw niet zeggen. Jette van der Meij is onder de indruk: “Ik vind de ambiance goed. Het is een hele mooie zaal om in op te treden. Dit theater heeft alles in zich om er iets moois van te maken. Nu moet het zich nog goed ontwikkelen.”

Harde realiteit

Of het theater ook genoeg bezoekers zal trekken, zal de toekomst uitwijzen. Vughts moet voor zichzelf aan het eind van het jaar de balans opmaken. De eerste Glitter en Glamour avond gaat in ieder geval de boeken in als een redelijk geslaagd feest. “Zo hier en daar wel wat foutjes en dingen die beter of anders kunnen, maar dat heb je altijd”, zegt Vughts. Na het toetje gingen in ieder geval alle remmen los en konden veel mensen de verleiding niet meer weerstaan om te gaan dansen. De dansvloer is niet al te groot, maar dat maakt de bezoekers niet veel uit. Bij al die bekende hits moet gewoon gedanst worden.
Na zo’n vermakelijke avond kregen de VIP’s echter één tegenvaller te verwerken: daar waar ze zo vol bravoure onthaald werden met glazen champagne en de hele avond in de watten werden gelegd, moesten ze bij de uitgang toch tot de conclusie komen dat de vipstatus maar van korte duur was, want ze moesten echt zelf naar huis lopen of rijden. De limousine met chauffeur was nergens te bekennen…

Reageer op dit artikel