Theater / Achtergrond
special: Het blijft niet bij commerciële musicals alleen

Musicals zijn hot!

The Phantom of the Opera, Miss Saigon, Grease, Aïda: de zalen zaten bomvol. Musicals zijn hot! Het is een schot in de roos geweest om meer mensen naar het theater te lokken, want o wat waren we bang dat het misschien te hoogdravend zou zijn dat theater. Gelukkig bleef het niet bij alleen maar laagdrempelige en commerciële musicals, maar hebben de producenten laten zien wat ze in hun mars hebben. Wat is er dit jaar te zien op musicalgebied? 8Weekly zet een aantal tips voor je op een rijtje.

Lion King

~

We verwachten erg veel van de musical The Lion King, de tweede coproductie tussen Joop van den Ende Theaterproducties en Disney Theatrical Productions. Maar liefst zestig acteurs, prachtige kostuums, mooie liedjes en bovendien een prachtig verhaal wat toch bij iedereen wel bekend is. Het is inmiddels al een groot succes in Londen. De hoofdrol van Simba wordt het theaterdebuut van Etiënne Poeder. En zijn vriendinnetje Nala wordt gespeeld door Carolina Dijkhuizen (Aïda).
Speelperiode: vanaf 19 maart

Eternity – a musical happening!

Deze ‘backstage musical’ is nu al in de theaters te zien. Eternity gaat over een vampier rockster die alles heeft wat er te wensen is: rijkdom, beroemdheid en natuurlijk de gift van het eeuwige leven. De musical is een reis door de eeuwen heen, met muziek van het Orkest van de Koninklijke Luchtmacht die uiteenlopende muziekstijlen speelt. Een reis die de kruistocht van de hoofdpersoon volgt door liefde, moord, wraak en intriges.
Speelperiode: vanaf heden

Romeo & Julia

~

Wat zou Shakespeare er van vinden? Verschillende varianten van zijn liefdesdrama zijn al de revue gepasseerd, maar dit is nieuw. Romeo & Julia, het muziek- en dansspektakel van Gérard Presgurvic, komt naar Nederland. Nu afwachten of deze wervelende show, die veel belooft op muzikaal en choreografisch vlak, het hier ook gaat maken. Of is dit verhaal nu echt uitgekauwd? De Vlaamse pers was in ieder geval enthousiast over deze musical: “Indrukwekkende fysieke scènes” en “Een opmerkelijk kijkstuk”.
Speelperiode: vanaf 27 januari

Nonsens, lieve heren

Afgelopen seizoen mochten we kennis maken met de vrouwelijke versie van Nonsens. Vijf nonnen moesten geld inzamelen voor een goed doel. Een erg komische en onverwachte voorstelling, waarin ze zo’n beetje alles deden wat God verboden had. Maar het kan gekker en deze opvolger gaat het bewijzen(zeggen ze): de beurt is aan de mannen! Weten zij beter te improviseren en te verassen dan de vrouwen?
Speelperiode: vanaf april

Een zomerzotheid

In 1927 schreef Cissy van Marxveldt de bestseller Een zomerzotheid, het eerste Nederlandse boek waarvan meer dan 100.000 exemplaren werden verkocht. De roman is bewerkt tot een musical en de regie is in handen van Bruun Kuijt (Mysterie van Charles Dickens en Nijntje). Het is een spel van persoonsverwisselingen en misverstanden waaruit ten slotte vijf romances opbloeien, ademt de vrolijke en ongedwongen sfeer van de jaren twintig van de vorige eeuw.
Speelperiode: vanaf 16 februari

Reageer op dit artikel