Theater / Achtergrond
special: De Zwarte Cross, 24-26 juli 2009

Spektakel, muziek en theater!

.

Wie aan het Zwarte Cross Festival denkt, denkt misschien aan bier, Normaal, høken en rollen in de modder. Maar de Zwarte Cross is meer, veel meer. Niet voor niets werd het festival onlangs uitgeroepen tot beste popfestival van Nederland. Eerder ontving het al de titel ‘Populairste festival van Nederland 2008’ en inmiddels is het ook genomineerd voor de Publieke Veiligheid Award 2009 en voor de Achterhoek Promotie Prijs.

Blije mensen
Een groot deel van het programma wordt natuurlijk ingenomen door motorcross. In de motorcross wordt gestreden in verschillende klassen. In de superklasse gaat het daadwerkelijk om de snelheid. De snelste rijders uit binnen- en buitenland strijden tegen elkaar. Er zijn echter ook races met oldtimers, gazonmaaiers en bekende Nederlanders. Prijzen zijn er voor wie het meest origineel is verkleed of wiens voertuig zo origineel mogelijk is versierd. Naast de crosswedstrijden zijn er de stunts. Grote publiekstrekker moet dit jaar een sprong met een motor van een toren van zeventig meter hoog worden. Jaarlijks voeren professionele stuntmannen de meest opzienbarende kunsten uit. Spektakel, vermaak en blije mensen, dat is in het kort waar de Zwarte Cross voor wil zorgen.

Muziek helpt vanzelfsprekend om de feestvreugde te vergroten. Voorgaande jaren waren Status Quo, Ilse Delange en Krezip op de Zwarte Cross te zien. Enkele muzikale topacts dit jaar zijn de Australische zangeres Gabriëlla Cilmi, Peter Pan Speedrock, Dan Baird, Mothers Finest, Miss Montreal, The Jim Jones Revue, Bertolf, Mala Vita en de voor een Edison genomineerde Marike Jager. Normaal en Jovink en de Voederbietels ontbreken uiteraard niet en spelen een thuiswedstrijd. Daarnaast geven nog tientallen andere bands uit binnen- en buitenland acte de présence.

Theaterweide
Relatief onbekend op de Zwarte Cross is misschien wel de theaterprogrammering. Sinds 2007 is er op het festival een speciale theaterweide ingericht. Hier zijn diverse openluchtpodia, een theatertent en de intieme Theatertipi te vinden. Een greep uit het programma: Orkater speelt de voorstelling Alabama Chrome, The Whalley Range All Stars komen uit Engeland met hun voorstelling Pig en Vincent de Rooij speelt de multimediavoorstelling Vlucht. Er is cabaret van André Manuel, Onno Innemee en Op Sterk Water, straattheater van Theatergroep Hydra (met de nieuwe act Hopla Peng) en van De Stijle, Want…, maar ook Meindert Talma, Bernard Massuir en Roosbeef treden op. Wat bijzonder is aan het theaterprogramma van de Zwarte Cross is dat veel voorstellingen en acts speciaal voor dit festival worden gemaakt. Theater op maat dus.

8WEEKLY is dit jaar het hele weekend op het festivalterrein van de Zwarte Cross aanwezig om uitgebreid verslag te doen van de gemoedelijke Achterhoekse sfeer op het veelzijdige Zwarte Cross Festival. Veel aandacht zal daarbij uitgaan naar de vele activiteiten op de theaterweide.

Het Zwarte Cross Festival 2009 vindt plaats van 24 tot en met 26 juli 2009 in Lichtenvoorde. Kijk voor het volledige programma op de website van de Zwarte Cross 2009.