Muziek / Achtergrond
special: Wervelende vrijdag

Eurosonic Noorderslag 2012

.

Tijdens Eurosonic en Noorderslag is er in Groningen van alles te doen op muzikaal gebied. Als hoogtepunten mogen de optredens bij de winkels Plato en The Coffee Company zeker niet vergeten worden.

De vrijdag start met een paar voorafjes van steeds een kwartier in voornoemde zaken. Het zijn natuurlijk zonder uitzondering acts die ook op Eurosonic en Noorderslag hun opwachting maken en hier teasers presenteren voor hun volledige optreden. Maar ook voor iedereen die geen kaartjes heeft kunnen bemachtigen voor het festival is het dé buitenkans om toch een graantje mee te kunnen pikken van alle muzikale snoepjes die rondlopen. Zo zien en horen we een staartje van Maia Vidal met al haar kinderinstrumenten, de Zweedse Jennie Abrahamson met band en de Nederlandse band Gerhardt in het koffiecafé.

Minder voedzaam

~

Voor het echte festival vervoegen we ons bij Muziekcafé De Spieghel waar nog net een stuk van het optreden van Neerlands talent Eefje de Visser wordt meegepikt. Ze speelt stukken van haar debuutalbum De KoekI, maar dan in geheel andere arrangementen. Binnenkort zal er ook een dvd verschijnen met de liedjes in een nieuw jasje. In de up van het muziekcafé is het Jennie Abrahamson die nu haar volledige set kan spelen. Gezegend met een stem die het midden houdt tussen Kate Bush en Marina & the Diamonds weet ze uitstekend te vermaken. Ze is ook net zo beweeglijk met haar armen als Bush. Begeleid door keyboard, basgitaar en drums zet Abrahamson een frisse sound neer. Als ze teruggrijpt naar haar oudste liedjes mag haar toetseniste het podium verlaten en speelt ze zelf.

Om nog wat van de Groningse acts te horen wordt er gekozen voor The Dudettes. De drie dames aangevuld met twee heren van The Dudettes hebben er zichtbaar zin in. Het klinkt wel gedegen, maar minder voedzaam dan gedacht. Ze dienen  eerder als voorgerecht bij de hoofdschotel op het tegenoverliggende podium van de tot Cathedraal gedoopte tent op het Boterdiep.

Wervelend
Het hoofdgerecht in de Cathedraal is ongetwijfeld het kwartet uit Scandinavië. Het Noorse Katzenjammer bestaat uit vier knotsgekke meiden, die ook nog eens muzikaal goed zijn onderlegd. Ze spelen alle instrumenten afwisselend en soms twee of drie tegelijk. Uitgedost in prachtige, uiteenlopende kleding zijn ze bovendien een opvallende verschijning. De beweeglijke en wervelende show onderstreept dat ze soms te veel instrumenten moeten bespelen met te weinig meiden. Muzikaal en theatraal zijn ze het hoogtepunt van de avond. Het uitzinnige publiek kan er dan ook haast geen genoeg van krijgen.

~

Voor het toetje wordt het Ierse duo We Cut Corners gekozen, dat een poppy en punky geluid produceert. De drummer met hoge stem en de gitarist zetten een harde, maar strakke set neer die staat als een huis. Het is allemaal niet nieuw, maar wel lekker. In de benedenzaal laten we de nacht inluiden door Veronica Falls, die de hoge verwachtingen niet waar kan maken. Het groepje uit de UK hoort elkaar blijkbaar niet zingen, waardoor de zuiverheid veel te wensen overlaat. Gelukkig zijn er veel mooie momenten die de herinnering aan deze wervelende vrijdag levend zullen houden.