Muziek / Achtergrond
special: Wat je niet mag missen

Lowlands 2007

Het einde van de reeks aan zomerfestivals is in zicht, maar de meest enerverende barst pas morgen los. Namelijk, ‘A Campingflight to Lowlands Paradise’, dat sinds 1993 is uitgegroeid tot hét kampeerfestival dat aan de verschillende wensen van muziek-, theater-, film- en literatuurliefhebbers voldoet. Een happening op een relatief klein aantal vierkante meters. Het behoeft geen introductie, maar wel een kleine handleiding om door de bomen het bos te zien.

~

De organisatie heeft naar het verleden gekeken en gedacht: ‘wat succes heeft hoeft niet te worden vervangen’ en heeft meer nadruk weten te leggen op ‘never change a winning team’. Bijvoorbeeld namen als Kaiser Chiefs of Groove Armada. En zo is er, net als enkele voorgaande edities, weer de mogelijkheid om colleges te volgen bij de Lowlands University. Pieter van Vollenhoven, Tom Eijsbouts en Robbert Dijkgraaf en anderen zullen de toehoorders het een en ander bij gaan brengen. Verder dragen schrijvers als Joost Zwagerman, Kader Abdollah en Renate Dorrestein in de Magneettent voor uit eigen werk.
Daarnaas zijn er in de Juliet-tent een aantal interessante films te zien (bijvoorbeeld Knallhart), afgewisseld met een veel comedy: een aangename afwisseling.

Battles (foto: Niels Vinck)
Battles (foto: Niels Vinck)

Vrijdag

Maar we komen natuurlijk in eerste instantie voor de muziek. Dit jaar is er wederom genoeg aanbod. Soms zijn de keuzes verrassend en bijzonder, soms nogal voor de hand liggend. Er is echter genoeg interessants te vinden om deze editie mee door te komen. Vrijdag is de elektronisch, gefreakte mathrock van Battles uit New York een regelrechte aanrader. Na twee in het oog springende EP’s brachten ze onlangs het langverwachte debuut uit bij Warp en live is dit een van de meest onnavolgbare bands van dit moment. Rust is er te vinden bij My Brightest Diamond. Haar vorig jaar verschenen plaat Bring Me the Workhorse Blues is een must voor iedereen die van PJ Harvey, Tori Amos en Sufjan Stevens houdt. De koning in het rijk van de freakfolk is Devendra Banhart die net als zijn collega’s garant staat voor tijdloze en beklemmende folkpop.

Zaterdag

Zaterdag behoort Adept tot de kleine bands die in het het oog springen. In de danstent X-Ray zwepen ze de aanwezigen op met hun dansbare maar uiterst nihilistische klanken, alsof we weer terug zijn in de jaren tachtig. De X-Ray is een plek waar de aanwezigen sowieso nog enkele keren naar terug moeten die dag, want ietsje later speelt de Berlijnse Sascha Ring, alias Apparat, er met zijn band. Hij maakte met de technogodin Ellen Allien vorig jaar het fantastische Orchestra of Bubbles. Zijn onlangs verschenen tweede plaat, Walls, laat de invloed van Ellen Allien duidelijk doorschemeren: er is nu beduidend meer techno in de elektronica van Apparat te bespeuren. Later op de dag zal de inventieve hiphop van Hawney Troof te bewonderen zijn en dat is zeker voor de liefhebbers van DJ Shadow of van de rappers rond het Anticon-label een bezoekje waard. Ook de Braziliaanse oogappeltjes van CSS zijn, zoals altijd, weer de moeite waard. Al vormen ze niet het ideale voorprogramma voor de afstandelijke en ijzige new wave van het hoogtepunt van de dag; Interpol. Deze band bewijst op Our Love to Admire opnieuw dat ze niet langer een flauwe kopie zijn van hun voorbeelden uit het verleden. En voor wie Interpol niet trekt is er altijd nog de rapster M.I.A. die je muzikaal alle hoeken van de tent laat zien.

Dinosaur Jr.
Dinosaur Jr.

Zondag

Zondag is de dag van de betere popmuziek, beginnend met twee schitterende nieuwkomers op het gebied van singer/songwriter: Patrick Watson en Loney, Dear. Zij toerden eerder dit jaar samen door Europa en spelen nu nagenoeg samen in de India-tent. Even later kan de liefhebber van de westcoastpop zijn hart ophalen bij dé indiepopband uit Amerika van dit moment: The Shins. Hun Wincing the Night Away bewijst de kracht en diepzinnigheid van deze nazaten van The Beach Boys. Ga ook kijken bij het nieuwe, droomerige new wave project van ex-Kings of Convenience Erlend Øye, genaamd The Whitest Boy Alive. Øye liet zich volledig inspireren door de sound van The Cures duistere klassieker A Forest. Verder brengt CocoRosie breekbare, maar prikkelende freakfolk ten gehore in de theatertent. ’s Avonds is het de beurt aan Nirvanas helden: Sonic Youth en Dinosaur Jr. Mascis en de zijnen zijn behoorlijk terug van weggeweest en Sonic Youth presteert al jaren op hoog niveau en hun wereldtour brengt ze gelukkig ook naar Biddinghuizen. Vergeet tussendoor niet naar Arcade Fire te gaan, want hun show op Lowlands 2005 was een van de hoogtepunten van die editie.

Lowlands wordt gehouden van vrijdag 17 augustus tot en met zondag 19 augustus.