Muziek / Achtergrond
special: Walter Trout - The Blues Came Callin'

Waardig pakket

.

Als alle medische zorg op tijd komt en goed gaat is The Blues Came Callin’ niet de zwanenzang van Walter Trout. Met dit album voegt Trout wel een heel sterke troef aan zijn omvangrijke oeuvre toe.

Of het nu komt van de adem van Magere Hein in de nek of niet, het is Walter Trout gelukt om een voorlopig waardig slotakkoord aan zijn carrière toe te voegen. Laten we hopen dat het niet zijn echte sluitsteen is want wie zich laat meeslepen op dit nieuwe album voelt aan alles dat Trout nog lang niet is uitgespeeld. Toch is zijn reeds geplande tournee voor dit jaar afgelast. Het noodlot kwam snel en hard. Trout is overtuigd van zijn kansen om te overwinnen.

Gevecht met de dood
Dat Walter Trout zijn situatie bloedserieus neemt moge duidelijk zijn. Met een pakket gevuld met cd, dvd en een officiële biografie die hij samen met journalist Henry Yates schreef, houdt deze bluesgrootheid met alles rekening. Het is hem gegund dat de levertransplantatie waar Trout op wacht op tijd komt en dat die hem nog vele jaren extra zal geven. In mei heeft hij de operatie ondergaan en zijn herstel schijnt naar zeggen voorspoedig te verlopen. Heel veel informatie is er echter niet over te vinden. Zijn vurige hoop is weer snel het podium te kunnen betreden om te doen wat hij het liefste doet: spelen!

Voorlopig ligt een werkelijk uitmuntende bluesplaat op tafel met een dozijn composities waarvan er twee covers zijn. Het door John Mayall, zijn oude broodheer, geschreven ‘Mayall’s Piano Boogie’ waarin Trout slechts een bijrol speelt op de gitaar en het door J.B. Lenoir geschreven ‘The Whale Has Swallowed Me’ trekt Trout natuurlijk volledig naar zich toe, zodat ze niet uit de toon vallen. Dat het geen vrolijke plaat is geworden valt de meester niet te verwijten. Soms gaat Trout heel diep zoals in het overigens erg fraaie ‘The Bottom of the River’. Trout speelt in plaats van de jankende elektrische gitaar voor de verandering akoestisch. In de tekst bezingt Trout, op een manier die Bob Dylan schatplichtig is, zijn gevecht met de dood die aan hem trekt maar waartegen hij vecht om te leven omdat het zijn tijd nog niet is. Een gevecht dat eindigt met het besef van al het moois om hem heen in het leven. Het moment van overwinning maakt hem voorgoed een ander mens.

Boek en documentaire
Met een biografie en een documentaire over het leven en het werk van Walter Trout is er een voorlopig definitief overzicht van de verrichtingen van deze bluesgitarist. De documentaire van ruim 40 minuten hoort bij de Special Edition van het album en toont Walter Trout die diepgaand vertelt over zijn leven en over zijn muziek. Ook komen de personen die hem persoonlijk en muzikaal beïnvloeden aan het woord. Daarbij ontbreekt een John Mayall natuurlijk niet.

Het boek kreeg als titel Rescued From Reality en biedt naast een uitputtend krachtig verhaal zonder franje, zoals Trout zelf ook graag naar voren treedt, een schat aan informatie en ook prachtig fotowerk uit het archief van de artiest zelf. Met 130 pagina’s mag het ook een lijvig boekwerk genoemd worden.

Er is niet alleen aandacht voor de muzikale kant van het leven van Trout maar ook voor de liefdes in zijn leven, zijn jeugd en de minder fraaie kanten zoals misbruik en geweld. Een periode van hartepijn, armoede en leven op de straat omdat niemand naar de blues wilde luisteren rond het einde van jaren zeventig en de tachtiger jaren blijft uiteraard niet onbesproken. Het boek bevat ook clichés zoals de trouwdag met zijn vrouw Marie te benoemen als de mooiste dag van het leven, maar deze vervolgens in te ruilen bij de geboorte van de kinderen. Dat hebben we zeker vaker gelezen.

Ook onthullingen zoals toen het management van Canned Heat, waar Trout destijds deel van uitmaakte, een film wilde maken als tegenhanger van The Beatles’ A Hard Days Night maar dan met een – naar Trout’s zeggen – heel slap verhaal rond bikers. De band wilde dat helemaal niet, ze wilden gewoon muziek maken.

Tijd van verandering
In zowel het boek als de documentaire is er uiteraard aandacht voor het feit dat Walter Trout in 1987 zich vrij wist te maken van drank en drugs. Om precies te zijn was zijn eerste cleane dag op 9 juli van dat jaar, zo staat in zijn geheugen gegrift, om zich vervolgens op een solocarrière te storten. Na een leven binnen groepen als John Mayall & The Blues Breakers, waar hij ook speelde met BB King, en een periode met Canned Heat is het tijd om op eigen benen te staan en zijn eigen geluk te beproeven in de muziek. Dat zijn levensstijl van voor die tijd nu zijn wissel trekt op zijn gezondheid is natuurlijk wrang, al kijkt Trout zelf daar niet met spijt op terug. Hij toont zich vol vechtlust en is zelfverzekerd om die hobbel te nemen.

Inmiddels heeft Trout er een halve eeuw in de muziek op zitten. Hij is een gewaardeerd talent, zeg maar gerust grootheid, in de bluesmuziek geworden. Zijn eigen herkenbare geluid ontwikkelde hij met veel gevoel voor de wortels van de bluesmuziek. Wie dit pakket aan zijn verzameling toevoegt zal alleen een registratie van een live-optreden van Trout missen. Want als er iets op deze uitgave valt aan te merken is het dat een cd of dvd met een registratie van zijn live-prestaties ontbreekt, iets waar Trout nu juist zo bekend om staat. Verder niets dan lof over dit pakket aan retrospectieve informatie aangevuld met een uitstekend nieuw album. We wensen Trout nog een lange voortzetting van zijn carrière na het nemen van deze hindernis op de weg van de blues.