Muziek / Achtergrond
special: Voorbeschouwing Le Guess Who?

Raad eens!

Van 24 tot 28 november staat muzikaal Utrecht alweer voor de vierde keer in het teken van Le Guess Who? Begonnen als platform voor Canadees talent heeft het festival dit jaar zijn vleugels uitgeslagen om daar ook andere werelddelen onder te koesteren. 8WEEKLY zal het overvolle festival bezoeken en uitgebreid verslag doen. Hier alvast wat tips.

Swans

Swans

Le Guess Who? zit boordevol bandjes op diverse podia. Het is onmogelijk alles te zien en daarom moeten er harde keuzes gemaakt worden. Om de bomen in het dichtbegroeide festivalbos nog enigszins te kunnen zien, zullen we hieronder alvast wat bands uitlichten die, met wat planning, wél te zien zijn.

Woensdag is de makkelijkste dag van het festival met maar één podium in gebruik (Tivoli de Helling) en slechts drie optredens. De acts van gitarist James Blackshaw en de teruggekeerde band Swans worden muzikaal aan elkaar gedraaid door de Roadburn DJ’s. Je zou zeker de Swans even mee moeten pikken. Helaas is de woensdag al in zijn geheel uitverkocht. Dus alleen voor de vroege bestellers.

Donderdag

Zeventien acts op vijf podia, dat is de oogst van de donderdag van het festival. En dus beginnen hier de noodzakelijke keuzes. Een band die zichzelf op zijn MySpace pagina vergelijkt met de Canadese band The Guess Who is uiteraard een must voor dit festival. Deze band (The Demon’s Claws) pik je dus lekker even mee als je richting EKKO gaat om daar vervolgens naar The Strange Boys te gaan luisteren. Beide bands leveren met het vuige werk van de Claws en de vrolijkheid van de Boys meteen een mooi contrast. En dat is precies waar Le Guess Who? om draait: heerlijke contrasten.

Misschien kun je daarna nog snel even de Amsterdamse Pien Feith in DB’s meepikken, om vervolgens te eindigen bij de Awesome Tapes from Africa. In deze dj-set draait Brian Shimkovitz tot laat in de nacht cassettebandjes! Waar zie je dat nog tegenwoordig?

Vrijdag en zaterdag

De vrijdag is nóg voller dan de donderdag en de keuzestress slaat nu echt toe. Dit is zo’n dag waarop je altijd wel spijt hebt dat je niet nét naar die andere act bent gaan kijken en luisteren. Maar een aantal opties zijn: de dans van Caribou in Tivoli Oudegracht, voorafgegaan door José González’ band Junip. Of misschien dat je ondertussen toch liever naar Trumans Water gaat luisteren in EKKO, gevolgd door Menomena. Pik vervolgens nog even het melodieuze Beach House mee op de Oudegracht om de avond af te sluiten met drie Utrechtse dj’s in EKKO bij Beat Me Up.

~

Zaterdag is traditiegetrouw de drukste en volste avond. En is het dus tijd om niet vijf, maar zes podia in te schakelen. Ook theater Kikker doet vandaag een duit in het zakje. Hier kun je bijvoorbeeld de Engelse folk van Trembling Bells beluisteren. In Tivoli Oudegracht wacht het psychedelische Small Black op je luisterende oor. En op de Oudegracht kun je ook luisteren naar de jankende gitaren van Sleigh Bells. EKKO presenteert aansluitend de synthetische sound van Picturplane om daarna diep in de groef te kijken met… Diep in de Groef.

Zondag

De laatste dag is aangebroken. Als je nog niet genoeg hebt kun je nog even Munch Munch in EKKO meepikken, wegsluimeren op de klanken van Idiot Wind of de voetjes losgooien op The Tallest Man on Earth. Heb je dan nog fut over, kun je nog los op de afterparty in EKKO.

Er valt weer genoeg te beleven op deze vierde editie van Le Guess Who? Naast de bovengenoemde acts is er nog veel meer moois te bewonderen (we hebben het nog niet eens over de workshops gehad!), dus kies verstandig, kies bewust: de keuze is reuze.