Muziek / Achtergrond
special:

Vandenberg: Bert Heerink, maar dan met een goede band

Vandenberg, de Nederlandse rocklegende uit de jaren tachtig van de vorige eeuw, heb ik altijd beschouwd als slechts een persoonlijke favoriet. Toch kom je er na een paar uurtjes surfen op internet achter dat de band meer liefhebbers kent. Daarom verschenen vorig jaar, twintig jaar naar dato, de albums van de band alsnog volledig op CD.

~

Het enige echt bekende nummer van de band is Burning Heart. Dit nummer werd enkele jaren geleden nog een keer opnieuw een hit omdat deze song in een Heineken-commercial gebruikt werd. Hieruit volgde overigens nog een solocarrière voor de voormalige zanger van de band, Bert Heerink. Maar het eigenlijke hart van de band was zeker niet Heerink, maar het creatieve brein Adrian Vandenberg. Hij was het die de muziek schreef, maar ook bijvoorbeeld de hoezen van de albums maakte. Het bleef echter bij maar drie platen, die ik hierna even kort zal introduceren.

Vandenberg

~

De band debuteert in 1982 bij Atlantic met de plaat Vandenberg, opgenomen in de studio van Jimmy Page. De hoes zal menigeen die regelmatig tussen oude elpees snuffelt bekend voorkomen. Van dit album komt ook de hit Burning Heart, een single die zelfs in de Verenigde Staten een hit wordt. De band toert met dit materiaal over de hele wereld.

Heading For A Storm

De tweede plaat van de band komt een jaar later uit en is eigenlijk niet veel meer dan een kopie van het eerste album. Het derde nummer is wederom de enige ballad maar een erg groot succes wordt de plaat niet.

Alibi

In 1985 verschijnt de laatste plaat van de band: Alibi. Dit is met recht de beste plaat van de band te noemen. De songs zijn origineel en de virtuoze kwaliteiten van Adrian Vandenberg als gitarist worden eindelijk optimaal benut. De plaat is wisselend van stijl en verfrissend van klank. Een echte aanrader.

Het einde

~

Maar na de toer rondom Alibi valt de band uit elkaar. De officiële reden is dat Bert Heerink gezondheidsproblemen zou hebben, maar eigenlijk was wel bekend dat de rock ‘n’ roll-houding van Heerink de band niet echt meer aansprak. Er worden nog wel enkele demo’s opgenomen met een nieuwe zanger, maar deze samenwerking wordt niet echt succesvol. Adrian Vandenberg wordt ondertussen door David Coverdale geworven om met Whitesnake te gaan spelen en trekt daarom definitief de stekker uit de band. Van Adrian Vandenberg horen we nog regelmatig wat. Zo richt hij de band Manic Eden op en verschijnt hij af en toe in K-otics’s Starmaker. Ook met Whitesnake speelt hij op legendarisch geworden platen zoals 1987 en Starkers in Tokyo mee.

Conclusie

Gelukkig kunnen sentimentele rockliefhebbers dus eindelijk het volledige oeuvre van de band in huis halen. Er is ooit wel een Best Of-CD van de band verschenen, maar hier stonden eigenlijk niet de beste songs van de band op. Maar nu is het dan mogelijk om de albums in hun originele volgorde op CD te beluisteren. Ik heb hier persoonlijk jaren op gewacht en geloof dat dit voor veel oude rockers zo is. Geniet er dus van.

Links

http://www.woundedbird.com
http://www.euronet.nl/~wat/frames/index2.html