Muziek / Achtergrond
special: The Hague Jazz 2011

Swingend jazzweekend in het Kyocera Stadion

Van vrijdag 17 tot en met zondag 19 juni vond in het Haagse Kyocera Stadion de zesde editie van The Hague Jazz plaats. Artiesten als Angie Stone, Grace Jones, Macy Gray en The E-Family featuring Sheila E gaven acte de présence.

The Hague Jazz 2011 is succesvol afgesloten met 20.000 bezoekers. Ondanks de regen en de wind genoten de bezoekers van het Haagse jazzfestival. Ze moesten nog wel wennen aan de nieuwe locatie: van het vertrouwde en intieme World Forum verhuisde het festival naar het afstandelijkere Kyocera Stadion .

Bobby Womack

Bobby Womack

De line-up was dit jaar indrukwekkend te noemen met veel bekende namen. Het festival was wederom een muzikale ontdekkingsreis, waarin allerlei stromingen aan bod kwamen. Op de vrijdag waren dat soulman Bobby Womack, die met een authentieke soulshow de E-Train op zijn kop zette, maar ook Rachelle Ferrell, die in Chez Ella imponeerde met haar onverwachte uithalen en opvallende mimiek. Mooi waren ook de klanken van nieuwkomer Andreya Triana, die met haar ijzersterke en vaak ook breekbaar klinkende stem het publiek muisstil kreeg. De excentrieke diva Grace Jones is van een geheel ander kaliber. Met haar uitdagende pakjes en glitterhoedjes en niet te vergeten opvallende show, kreeg ze het publiek in de volle Chez Ella-zaal al snel van de stoelen. Grace liet nummers horen van haar laatste album Hurricane, maar er kwamen ook genoeg klassiekers voorbij.

Angie Stone

Angie Stone

De drukste festivalavond was zaterdag met 7.500 bezoekers. Ondanks het extreem slechte weer voelde het tijdens de optredens warm aan. Het publiek kon genieten van een mooie line-up met concerten van onder meer Gino Vannelli met het Metropole Orkest, Randy Crawford en een overtuigende Angie Stone, die met haar passievolle show een volle zaal trok. Ze betrad ruim een half uur te laat het podium, dus stond het publiek lang buiten te wachten. Maar dat maakte Mrs. Stone meer dan goed toen ze eenmaal op het podium stond. Er straalde extra emotie van haar optreden af, nadat ze een nummer aan een pas overleden vriendin had opgedragen. Vlak daarvoor liet The E-Family featuring Sheila E nog even zien hoe je een funky latin feestje bouwt. Sheila E stond op het podium met haar vader Pete Escovedo en broers Juan en Peter Michael. Het werd een echt feestje op het podium in een tot de nok gevulde E-Train, vooral toen Sheila E extra swingend eindigde met haar bekendste nummers ‘The Glamorous Life’ en ‘Love Bizarre’.

Macy Gray

Macy Gray

Op de zondag stonden artiesten als Kyle Eastwood (zoon van acteur Clint Eastwood), George Clinton & Parliament Funkadelic, Patti Austin, Lizz Wright en Macy Gray op het programma. Eastwood is acteur en muzikant. Jazz zit hem in het bloed en hij bespeelt vooral de bas, in alle soorten en maten. Dat hij dat gedreven kan, daarvan zijn de bezoekers in Nina’s Overnight getuige. Ook uitermate onderhoudend was het optreden van souldiva Gray. Zij wil zich niet vastpinnen op een enkele stijl, daarom mixt ze die allemaal: r&b, funk, soul, jazz en hiphop, en waagt zich zelfs tijdens het optreden aan rockklassieker ‘Nothing Else Matters’ van Metallica. Ze wordt enthousiast onthaald door het publiek en wordt zelfs nog een keer teruggeroepen, iets wat tijdens festivals niet echt gebruikelijk is. Dan maar meteen een funky optreden erachter aan. George Clinton & Parliament Funkadelic hebben de funk in hun bloed. Op het podium wordt het publiek getrakteerd op een ongeëvenaarde show met alles erop en eraan: een batterij muzikanten en ook een groep danseressen in sexy lingerie. Het is de perfecte, swingende afsluiter voor een festival als dit.