Muziek / Achtergrond
special: The Drums - Encyclopedia

Combinatie van stijlen

Vier jaar na hun culthit ‘Let’s go surfing’ doen The Drums het nog eens over met een nieuwe langspeler, getiteld Encyclopedia. Of ze daar in geslaagd zijn, is een tweede.

Ooit waren ze met vieren, maar nu vullen The Drums nog maar de helft van de op de hoes afgebeelde bank. Na het debuut vertrok gitarist Adam Kessler, en drummer Connor Hanwick hield het na de opvolger Portamento voor gezien. In dit tempo is het slechts de vraag wie van de twee overgebleven heren het volgende soloalbum van The Drums voor zijn rekening neemt: gitarist Jacob Graham met zijn voorliefde voor ‘Sound of Music’-achtige composities of zanger Jonathan Pierce, die alles op deze plaat als kletterend grof vuil wil laten klinken. Vooralsnog doet het tweetal het samen en combineert het de twee stijlen.

Encyclopedia is net zo wisselvallig als de smaak van de twee heren zelf. Aan de ene kant staan er klassieke deuntjes op, zoals ‘I Can’t Pretend’ en ‘Kiss Me Again’, die niet zouden misstaan op een eerder album. Op een nummer als ‘Bell Laboratories’ is het dan weer de vraag in hoeverre het muziek of geëxperimenteer is. Volgens Pierce moet het klinken alsof ‘een koe aan het sterven is’. Encyclopedia kent zijn momentjes, maar het volledige uur uitzitten is een lange, en soms pijnlijke zit.