Muziek / Achtergrond
special: The Complete Singles 1956-1962

Sam Cooke’s grote talent

Wie aan Sam Cooke denkt, heeft een korte carrière in drie delen in gedachte: die van de gospelzanger, de singer-songwriter (met voortreffelijke albums) en de hitmachine.

~

Onlangs verscheen bij Le Chant du Monde het uitputtende overzicht van zijn hitgevoelige kant: The Complete Singles 1956-1962. Aan Sam Cooke’s carrière kwam een vroegtijdig einde op 11 december 1964 toen Cooke om nog altijd onduidelijke redenen omkwam tijdens een schietpartij waar nooit onderzoek naar gedaan is. Vanwege de huidskleur van Cooke werd het incident al snel in de doofpot gestopt. De popmuziek was in een klap een bijzonder talent armer. Dit jaar zou Cooke tweeëntachtig jaar oud geweest zijn en hoe anders zou men dan tegen zijn muziekbibliotheek hebben aangekeken.

Ontsnapping aan de gospel
Zoals bij zoveel zwarte artiesten startte de zangloopbaan van Cooke in de gospel. Eerst met zijn broers, maar in de jaren vijftig trad hij snel toe tot The Soul Stirrers, dat daarmee uitgroeide tot een van de beste gospelformaties allertijden. Een band die ook in de hemel zou mogen zingen.

Cooke wilde echter ontsnappen aan het predicaat gospelartiest en nam onder het pseudoniem Dale Cook zijn eerste single op. Deze single is ook opgenomen op de verzamelaar The Complete Singles 1956-1962, met zowel de A- als de B-kant. Dat geldt voor alle singles die in de box zitten. En daar waar de B-kant wel eens verschilde per land of continent zijn beide opties opgenomen in dit zeer complete overzicht. Het pseudoniem dat Sam Cooke gekozen had was natuurlijk behoorlijk doorzichtig, zeker gekoppeld aan de voortreffelijke maar zeer herkenbare stem van Cooke. Het is dan ook bij één stiekem singletje gebleven, waarna hij onder zijn eigen naam zijn solocarrière opstartte.

Het jongere publiek sloot Cooke al snel in de armen vanwege zijn pakkende singles. Hits als ‘You Send Me’, ‘Only Sixteen’, ‘Cupid’, ‘Twistin’ the Night Away’, en ‘Bring it on Home To Me’ zullen nog velen in de herinnering hebben. Ze zijn allemaal in uitstekende geluidskwaliteit terug te vinden op de drie cd’s van genoemde verzamelaar. Een must voor iedere liefhebber van Sam Cooke.

Uitvinder van de soulmuziek
Of het nog niet genoeg was ambieerde Cooke ook om muziek te maken voor de volwassen liefhebbers. Als vertolker van de mooiste gospel wordt hij ook wel de uitvinder van de soulmuziek genoemd. Zijn voortreffelijke collectie aan studioalbums is het bewijs van deze status. Naast het singlesoverzicht zijn er vele fraaie uitgaves beschikbaar van zijn albums, zoals Sam Cooke, Encore, A Tribute To The Lady, Hit Kit en het onovertroffen Night Beat.

Gelukkig zijn er ook opnames bewaard gebleven van Sam Cooke live, zoals zijn legendarische optredens in The Copacabana in New York van 7 en 8 juli 1964 op de bloemlezing Sam Cooke at the Copa. Na zijn leven vielen Cooke dan ook de nodige eerbewijzen ten deel in de jaren tachtig en negentig, zoals opname in Rock ‘N’ Roll Hall of Fame, the Songwriters Hall of Fame en The Chairman ’s Award from The Apollo Theatre Foundation.

Wie eenmaal geraakt wordt door de stem van Sam Cooke, zal steeds meer willen horen. Gelukkig is er voldoende van ’s mans oeuvre beschikbaar in uitstekende heruitgaven. Het nu verschenen The Complete Singles 1956-1962 voegt daar een mooi en compleet overzicht aan toe.