Muziek / Achtergrond
special: Ontmoeting met Fernando Lameirinhas & Nynke Laverman

Vijftig jaar op de planken

Het vijftigjarig jubileum van Fernando en Toni Lameirinhas wordt gevierd met een tournee die zich uitstrekt over 2013 en 2014. Tal van gasten delen afwisselend de planken met de broers. Nynke Laverman is tweemaal te gast.

~

advies zo’n tien jaar geleden heel positief, zodat we alweer een decennium lang genieten van de bijzondere Friese benadering van zowel fado als muziek uit andere windstreken. Tijdens het interview na afloop bevestigen beiden dat dit verhaal geheel naar waarheid is. “Ik vond het heel gedurfd waarvoor ze heeft gekozen. Je moet risico’s durven nemen. Ik had er nooit aan gedacht om Friese fado te doen.” Laverman vertelt dan: “Ik was op zoek naar mijn eigen geluid en helemaal niet op zoek naar de fado. Het was een onderzoek naar wat ik zou kunnen combineren. Dat doet Fernando ook, daarom heb ik hem de vraag gesteld.”

Het ultieme moment
Tijdens het concert zingt Lameirinhas een paar keer in het Nederlands. Zo zingt hij het door Stef Bos geschreven ‘Hier is mijn huis’ op zijn aandoenlijke wijze in onze taal. Hoewel Lameirinhas al vele jaren in ons land woont en werkt is zijn taal nog altijd doorspekt met de Portugese tongval. Een tweetal liedjes van Toon Hermans passeert eveneens de revue. ‘Lieverd’ krijgt de Nederlandse aanpak, maar het andere lied heeft een Portugees jasje gekregen.

Natuurlijk zingen Lameirinhas en Laverman ook samen. Een samenspel tussen Fries en Portugees. ‘Aftereach’ is een compositie van het nieuwe album Alter van Laverman dat in De Kom in Nieuwegein begeleiding krijgt van Lameirinhas op gitaar. Heel fraai is de Leonard Cohen-compositie ‘Hallelujah’ dat ook in het Fries niets heeft ingeboet aan kracht. Laverman en Lameirinhas zijn hier samen vocaal in te horen. Het slaapliedje ‘Eline’ draagt de naam van zijn dochter die in de pauze zijn cd’s verkoopt. Eline zelf vond het fijn het liedje weer te horen, vertrouwt ze ons na afloop toe in de foyer.

Het ultieme moment van de samenwerking van Laverman en Lameirinhas ontstaat als ze samen het Toon Hermans-lied ‘Als de liefde niet bestond’ zingen. Deels door Lameirinhas in het Portugees vertaald en deels vertolkt in het Fries door Laverman. Lameirinhas zet het nummer alleen in terwijl de rest van de band vertwijfeld naar hem kijkt, omdat ze menen dat hij vergeet om Nynke Laverman op het podium te roepen. Maar de twee zangers hebben een onderlinge afspraak zodat Laverman tijdig het podium deelt als haar partij is aangebroken. Ze houden samen het nummer van Hermans klein, maar warm en vol emotie zodat alle kracht alleen maar groter wordt. 

“We voeden elkaar”

~

Er is ambitie om het album van Nynke Laverman ook in andere landen uit te brengen. Gaat ze nu naar Portugal? “Dat heeft nog niemand genoemd. Het gaat goed in Engeland en in Spanje vanwege de producer Javier Limon. Misschien dat Alter het wel zal doen in Portugal. Beter dan mijn eerste album dat niet echt fado is. Ik heb het er wel eens in een kroeg gezongen en dan kijkt men wel omdat het op fado lijkt maar het niet is.” Fado is populair in Nederland en Portugal. Waarom niet in ander landen? “Fado was een tijd populair zodat er vele grote namen steeds weer terugkwamen. Mariza speelde ook in Amerika maar nu is de Fado minder populair en komen artiesten maar mondjesmaat en dan heeft mijn muziek het voordeel dat het veel breder is dan de pure fado.”

We spraken al even over de dochter van Fernando. Maar Nynke is ook moeder geworden. Heeft dat invloed op haar muziek en neemt ze hem nu ook mee op tournee? “Ja, ik heb er op mijn album Alter over gezongen. Zoals in het lied dat ik vanavond zong, waar je weet dat er twee harten in je kloppen. Het is heel bijzonder om dat te beseffen. Maar hij gaat niet mee als ik aan het werk ben. Ook naar het buitenland is dat geen optie. Het is fijn als ik weet dat hij het goed heeft want dan kan ik korte periodes weg. Ik kan gelukkig ook veel thuis doen als muzikant.”

Op dat moment komt Eline binnen en vertelt over het live spelen van ‘Eline’: “Ja, ik heb het natuurlijk heel vaak op cd gehoord maar nu een keer live.” Lameirinhas: “Ik heb dit nummer zeker twaalf of vijftien jaar niet gespeeld en dat is nu het leuke van deze tournee: dat ik dit soort liedjes ook kan zingen.” De tournee is pas begonnen en gaat in 2014 verder vanwege het jubileum.

Live in Nederland:
5 februari De Rijswijkse Schouburg, Rijswijk
7 februari Schouwburg Orpheus, Apeldoorn
14 februari CC Cascade, Hendrik Ido Ambacht
21 februari De Oosterpoort, Groningen
27 februari Beauforthuis, Austerlitz