Muziek / Achtergrond
special: Festival Hidden Treasures @ Roepaen Ottersum

Ontdekkingstocht

Voor de tweede maal organiseert Roepaen Podium het Hidden Treasures festival, als een zwerftocht door het oude klooster van Maria Roepaen in Ottersum. Muziek en kunst gaan hand in hand.

Odd Hugo in The Nightclub

Odd Hugo in The Nightclub

Een klooster met zijn vele gangen, kamertjes, kelders en zolders leent zich bij uitstek voor een soort speurtocht. Een ontdekkingstocht naar nieuwe aansprekende muziek en kunst, van beginnende of nog te ontdekken  kunstenaars. Kleine, vaak onversterkte, podia bieden een klein gehoor een inkijkje in de muziek van nieuwe artiesten. 8WEEKLY ging op deze muzikale zoektocht met een ruim tweehonderd man tellend publiek.

Moois ontdekken
Er zijn zeven acts en het programma biedt de mogelijkheid om vijf concerten mee te maken. De eerste schifting moeten de bezoekers al maken als ze de dag plannen, die begint om twee uur en rond half acht eindigt met het hoofdoptreden van Eefje de Visser in de kapel van Roepaen. Het uit Estland afkomstige Odd Hugo in The Nightclub is op ons lijstje de opening van de middag. In een twintig minuten durende set bewijzen deze mannen uit een fijn muzikaal hout gesneden te zijn. Met een debuutalbum onder de arm klinken ze direct als een heel volwassen band die door een groter publiek omarmd kan worden. De heren schitteren met fijne samenzang, zowel met een klassieke begeleiding van gitaar, bas en drum als na het toevoegen van twee blazers, wat het spectrum verder opent waarmee Odd Hugo liedjes schildert.

Faarjam

Faarjam

De in Farsi zingende Faarjam is bij onze volgende stop een prachtige ontdekking. De band speelt alle vijf de composities van hun EP Awar E Rang. Met een charismatische singer-songwriter, violiste, een bassist met ingehouden spel en een drummer die met fijne slag net dat ritme invult dat nodig is, is de band Faarjam een weldaad voor oog en oor. Iedere stoel in de kloosterkamer is gevuld en er wordt geluisterd met ingehouden adem. Het applaus bewijst dat de liedjes doel treffen, al zijn ze voor de meesten niet verstaanbaar.

Belofte voor de toekomst
Mikky Zomerdijk laat zich bijstaan door een gitarist en een zangeres. Ze zingt met overtuiging haar zelfgeschreven liedjes. Met een korte inleiding geeft ze uitleg over wat haar inspiratie heeft gegeven. De meeste liedjes zullen bij verdere invulling en uitwerking zelfs nog winnen aan zeggingskracht. Het talent van Zomerdijk is bewezen in ruim een halfuur durende set. Meneer van Dalen heeft in de persoon van Sophie Reekers een prima tekstschrijver die met haar Nederlandse liedjes een solide set aan Nederpop op de bühne brengt. Het klinkt doortimmerd en overtuigend en dat effect wordt versterkt door de mimiek van de zangeres.

Luka

Luka

De verrassing van de dag mag zeker op het conto van Luka worden geschreven. De band heeft net haar EP Chasing Seasons opgenomen die op uitkomen staat. De band speelt een aantal liedjes die een groot dynamisch bereik van heel zacht en ingetogen tot heftig luid laten horen. De spanningsboog wordt in ieder liedje op een perfecte manier opgeroepen. Het muzikale talent en het plezier spat werkelijk van het podium af. Met meerdere multi-instrumentalisten in de band en muzikanten die elk detail aanpakken en uitwerken is Luka een belofte voor de toekomst van de alternatieve muziek.

De afsluiter is voor Eefje de Visser op het podium van de kapel. Helaas weet De Visser geen geïnspireerd optreden ten gehore te brengen. In een korte set laat ze liedjes van haar beide albums horen met de nadruk op haar nieuwste Het is. Wat op papier een vlammend slot moest worden, laat de eer aan de jonge garde. Gelukkig overheerst de herinnering aan een geslaagd en gezellig druk festival. De verborgen schatten schitteren en zijn ontdekt!