Muziek / Achtergrond
special: Nieuwe richting

Le Guess Who? Festival: dag 1

Drie jaar geleden begon Le Guess Who? als een festival voor bands uit het Canadese Montreal. Dit jaar gooit het Utrechtse festival het over een andere boeg. De toevoer van interessante bands uit Montreal begon op te drogen. Tijd voor een nieuwe formule.

‘We willen vooral bijzondere bands laten zien, die spannende en vooruitstrevende muziek maken. Of die dan uit Montreal komen of niet is daar ondergeschikt aan’, aldus programmeur Johan Gijsen op nu.nl. Bij de nieuwe programmering hoort ook een nieuwe opzet. Le Guess Who? beslaat dit jaar meer deelnemende zalen en meer festivaldagen. Van donderdag 26 tot en met zondag 30 november kan men terecht in de beide locaties van Tivoli (Oudegracht en De Helling), Ekko, Theater Kikker, dB’s, RASA en Kargadoor.

~

Band als bezoeker
De uitbreiding van locaties en programmering resulteert ook in een toename van bezoekers. Er zijn nu al meer kaarten verkocht dan de vorige twee edities samen. Maar ook de muzikanten lijken het festival te waarderen volgens Gijsen: ‘Patrick Watson, die zondagavond het festival afsluit, heeft in zijn tourschema expres de zaterdag vrijgehouden, zodat hij en zijn band als bezoeker op het festival kunnen zijn. Zaterdagavond is voor een band echt de belangrijkste avond in de week, en die heeft Watson dus speciaal voor ons vrijgehouden. Dat is prachtig, toch?’

Naast het optreden van de diverse bands biedt Le Guess Who? ook nog ander vertier. Zo interviewt Gijsbert Kamer (Volkskrant) iedere dag een deelnemende artiest in platenzaak Plato. Daarnaast kan de festivalbezoeker onder leiding van Yuri Landman tijdens een workshop zelf een snaarinstrument bouwen. En voor Project Le Guess Who? komen zes muzikanten uit verschillende disciplines ‘s middags bij elkaar om te repeteren. Het resultaat presenteren ze ‘s avonds in een eenmalig optreden.

Foto: Annie Hoogendoorn.

Foto: Annie Hoogendoorn.

Fototentoonstelling
Ook is er in Tivoli Oudergracht een expositie van muziekfotografie ingericht. Er is werk te bewonderen van Nick Helderman (OOR, Converse Benelux, De Revu, Het Parool en de VPRO), Annie Hoogendoorn (Revu, Het Parool, Elle Girl Magazine, CJP magazine en 3FM) en Shawn Brackbill (MOJO, Anthem, XLR8R en Dazed and Confused).

De derde editie van Le Guess Who? belooft een interessant en divers evenement te worden. Het festival lijkt volwassen geworden te zijn. De volgende dagen zullen uitwijzen hoe volwassen. Zal het festival met de nieuwe richting een duidelijke weg inslaan of is het evenement stuurloos op drift geraakt? De komende vier dagen kan eenieder dat voor zichzelf gaan beoordelen op diverse locaties in de binnenstad van Utrecht.