Muziek / Achtergrond
special: Nick Cave & The Bad Seeds - Live from KCRW

Live ook meesterlijk

Met Push the Sky Away maakte Nick Cave voor velen al het album van het jaar. Met Live from KCRW rondt hij het Cave-jaar af.

Officiële live-albums van Nick Cave zijn er niet veel. Met Live from KCRW staat de teller op vier. Maar als Cave met een live-plaat komt, kun je rekenen op kwaliteit. Voor dit album, opgenomen voor een radio-uitzending, is dan ook niets aan het toeval overgelaten.

Voor de productie tekende niemand minder dan Bob Clearmountain, wat resulteert in een haarzuiver geluid. Het materiaal van Cave is voornamelijk van een rustig kaliber. Cave’s stem en de piano zijn al voldoende om te overtuigen in composities als de opener ‘Higgs Boson Blues’ en het prachtige liefdesliedje ‘No More Shall We Part’. Ook het titelnummer van zijn jongste studioplaat ‘Push The Sky Away’ krijgt een live-bewerking. Het publiek probeert met verzoeknummers invloed uit te oefenen op de setlist, waarop Cave zegt “Als jullie doorgaan met zoveel verzoekjes te roepen, staat een aantal van hen sowieso op deze kleine setlist!”

De volledige bezetting van The Bad Seeds is vooral in een ondersteunende rol aan het werk. Pas bij de albumafsluiter ‘Jack The Ripper’ gaan even alle remmen los. Cave heeft met dit radio-optreden andermaal een fraai hoofdstuk aan zijn live-repertoire toegevoegd. Wie vinyl koopt, krijgt er twee extra tracks bij.