Muziek / Achtergrond
special: Johnny Flynn - Country Mile

Veelheid aan voorbeelden

Hoe vaker je het album Country Mile van Johnny Flynn draait, hoe meer invloeden c.q. voorbeelden je terughoort.

Op zijn derde album neemt Johnny Flynn de luisteraar aan de hand langs vele inspiratiebronnen. Dat ontvouwt zich niet bij de eerste luisterbeurt, maar op een gegeven moment valt het kwartje. Flynn is zeker te scharen in de hoek van de singer-songwriters. Op dit album wordt hij soms geflankeerd door veel begeleiders, zoals op ‘The Lady is Risen’ dat een heuse orkestrale benadering heeft. Of hij gaat op de theatrale tour zoals in ‘Einstein’s Idea’.

Verder doet hij denken aan John Vanderslice, Elliott Smith en het legendarische bandje Murder. Wat pas na een tijdje boven komt drijven, is de band Willard Grant Conspiracy rondom Robert Fisher. De zang van Flynn lijkt vaak op die van Fisher, al zit Flynn wel een paar tonen hoger.

Al die vergelijkingen leiden gelukkig niet af van de fraaie composities die Flynn uit zijn pen laat vloeien. Met Country Mile heeft hij een boeiend album geschreven, al is hij als uitvoerend artiest niet eenvoudig te duiden. Of hij genoeg weet op te vallen, zal de tijd leren.