Muziek / Achtergrond
special: Jeroen Boekhorst van dB's in Utrecht

‘Echt’ is het toverwoord

.

~

Aan de Cartesiusweg, op enige afstand van het culturele hart van Utrecht, ligt dB’s, muziekpodium annex oefenruimte (met 17 studio’s).”Het voordeel van deze locatie is dat mensen hier echt voor de muziek komen: de aandacht en de focus zijn dus groter. Bij Ekko en Tivoli wauwelt iedereen er doorheen en komt men alleen voor elkaar”, zegt programmeur Jeroen Boekhorst. Wel denkt hij dat een locatie in de binnenstad zo’n dertig procent meer bezoekers zou trekken. “Maar de mensen weten ons steeds beter te vinden.”

Doorgroeien
Al is de jaarlijkse subsidie van 50.000 euro bescheiden, vergeleken met andere Utrechtse culturele instellingen, het belang van de popzaal is er welzeker: “Voor de Utrechtse muziek is het urgent dat het trapje blijft bestaan, met onderaan dB’s , ACU en Ekko, vervolgens Tivoli De Helling en tenslotte het nieuwe Muziekpaleis. Bands kunnen zo doorgroeien naar een groter podium.” Boekhorst verwijst naar de recente opening van TivoliVredenburg, waar drie bandjes optraden die een connectie hebben met dB’s: “Dat illustreert voor mij het beste hoe het in elkaar zou moeten zitten.” 

Zendingsdrang
De programmering in dB’s varieert van “compromisloze knetterharde stoner”,  “donkere apocalyptische Europese neofolk” tot “folky singersongwriters”. Boekhorst: “Ik boek bandjes op diversiteit en onbekendheid. Wel moet er een album zijn uitgebracht in Nederland”. Dagelijks struint hij de alternatieve muziekwereld af, op zoek naar interessante bands: “Dat is ook een beetje mijn gekte hoor: dingen die ik tof vind, wil ik laten horen aan anderen. Een soort zendingsdrang eigenlijk.” Lokale bands hebben bij hem een streepje voor: “Naast een internationale hoofdact zet ik een Utrechtse band als voorprogramma . Die kan zich zo ontwikkelen.”

Toverwoord
Waar moet een band live aan voldoen? “Ik wil de energie voelen vanaf het podium. Muziek moet je raken: ‘echt’ is het toverwoord. Helaas is er veel fake tegenwoordig.” Boekhorst benadrukt het laagdrempelige karakter van dB’s: “Er is hier ook ruimte voor exposities en festivals. En de bar is altijd open, ook als er geen optreden is.” Bandjes komen graag terug: “Het is hier persoonlijk, zowel voor de bezoekers als voor de bands. Geen bullshit dus.”

Clash of the Titans
Het paradepaardje van dB’s is de jaarlijkse The Clash of the Titans. Zaterdag 31 mei is de finale van de Utrechtse bandjeswedstrijd. In de voorrondes streden maar liefst vijftig bands om een finaleplek. Zaterdag spelen LaVette (“catchy nummers met een solide sound”), Offerblok (“een poëtische klap in het gezicht”), Moonck (“een eigenzinnig dromerige sfeer”), Wooden Soldiers (“soulfolk met een jazzy randje”) en the Macaws (“een alternatieve rocksound met een Oldskool randje”) in Tivoli De Helling voor de titel.

Kijk hier voor meer info over de finale van de Clash of the Titans.