Muziek / Achtergrond
special: Jacques Mees - Dream House

Zomerse pasteltinten

Dream House, de nieuwste EP van de Tilburgse troubadour Jacques Mees, bevat slechts vier liedjes, maar die zijn stuk voor stuk van hoge kwaliteit. Mees kan het beste getypeerd worden als de Nederlandse Bob Dylan; hij doet immers veel Dylan tribute-optredens.

Met de EP Dream House speelt Jacques Mees in op het fenomeen dat EP’s in zijn, zo laat hij de redactie van 8WEEKLY weten als hem gevraagd wordt waarom hij niet een heel album uitbrengt. Een andere reden is natuurlijk dat een album in eigen beheer uitbrengen – wat Mees voornamelijk doet – een aardige investering is.

Voor wie het repertoire van Mees kent, zijn er drie liedjes nieuw op deze EP. Het vierde nummer, ‘Sneaked Out Of Heaven’s Door’, werd voor deze EP opnieuw opgenomen. Mees schreef deze song ter nagedachtenis aan zijn vader en het is een van de lievelingsnummers van hemzelf en ook van zijn publiek. Het is een nummer in een prima Dylan-traditie! De overige nummers – ‘Bike Rider’, ‘Up To You’ en ‘Dream House’ – ademen heel veel Dylan-sfeer uit, net als de rest van zijn oeuvre. Maar nergens maakt Mees liedjes die een kopie zijn van welk nummer van zijn voorbeeld dan ook. Het klinkt en is allemaal zo origineel als we maar zouden kunnen wensen.

De kwaliteit van de liedjes van Mees is hoog en zijn teksten zijn verhalend. Luister naar het titelnummer; dat gaat over een huisje in Frankrijk waar de zanger de rest van zijn leven wel zou willen wonen. De sfeer wordt geschilderd in perfecte zomerse pasteltinten op deze prima kennismakings-EP van Jacques Mees.

Live in Nederland:
25 januari, Patronaat, Haarlem