Muziek / Achtergrond
special: Interview met Ralph de Jongh

Hernieuwde energie

In de aanloop naar de release van het nieuwe album Sun Coming Up van Ralph de Jongh, zocht 8WEEKLY hem op in zijn woonplaats Austerlitz, midden in de bossen in het hartje van Nederland.

Na het hartelijke welkom met een zelfgemaakte lunch op de bank, duiken we al snel in de details van het album dat de redactie van 8WEEKLY vooraf al mocht beluisteren. Een van de nummers die toevallig bij de kop wordt gepakt, loopt al bijna de hele carrière van De Jongh met hem mee; ‘Harry’ staat op veel werken van De Jongh in verschillende gedaantes.

Het nummer heette eerst ‘My Friend’, maar werd na het contact met Harry Muskee – zijn leermeester – omgedoopt tot ‘Harry’. Het werd als eerste opgenomen in 2005, maar toen niet uitgebracht. In 2006 kwam het voor het eerst op Just Ralph terecht, in 2007 op Emotion en Live At The Saint Izaire Blues Festival. Nu staat het dus in een andere bewerking op zijn nieuwe album. Bovendien is Ralph de Jongh samen met Richard de Ruiter een album aan het samenstellen met achttien opnames van de Free Music-sessies waar de originele versie van ‘My Friend’ op staat, die Harry Muskee nog in zijn programma Harry’s Blues heeft gedraaid.

Na de eerste ontmoeting


De eerste ontmoeting met Ralph de Jongh op Noorderslag in 2012 was een totale verrassing. De Jongh speelde daar met zijn band Crazy Hearts met veel energie. Het album More Than Words was net uit. De verwachting was dat de doorbraak kort daarna zou volgen. “Het was een topoptreden! We zouden eigenlijk een negen krijgen voor het optreden. We waren zelfs op TV met ‘Worrywise’. We hadden uitnodigingen verwacht voor festivals, maar we werden niet op de radio gedraaid. Het werd niet opgepakt door de samenstellers van de playlisten. Er kwam gewoon geen vervolg op. We hadden er veel in geïnvesteerd en veel opgetreden, maar we verdienden er helemaal niets mee.”

“Na een jaar er tussenuit geweest te zijn door een burn-out, die eind 2012 toesloeg, lukte het in 2014 om voor het eerst helemaal van de muziek te leven. Nu doe ik alles zelf!”

“Ik schoor er al mijn haar af en dacht: ‘als het er weer op staat dan kan ik weer optreden’; ik heb een week in een klooster gezeten. Op 15 maart 2014 was weer mijn eerste optreden in De Amer.”

“Het album wordt op 19 maart gepresenteerd in The North Sea Jazz Club in Amsterdam met een band van zeven man en zal vanaf dat moment ook te koop zijn op mijn eigen website. Het is toch het digitale tijdperk.”

Staan er ook hits op in jouw belevenis?
“Het hele album.” 

Waarom heb je de maand maart gekozen om je plaat uit te laten komen? Het album is nu – in januari – klaar en jij bent er ook klaar voor, zo te horen.
“De voorbereidingen kosten veel tijd. Ik wilde de pers uitnodigen en diverse interviews doen, om zo alles voor die tijd gepubliceerd te krijgen. In maart verwacht ik dat de tijd rijp is en er aandacht komt voor het album.”

Hoe het allemaal begon


Toen De Jongh vijftien was kocht hij zijn eerste gitaar. Sinds 1992 speelt hij in een bluesbandje in Roosendaal. Vanaf dat moment is hij actief in de muziek. Zijn inspiratiebronnen is hij altijd trouw gebleven, zoals de oude blues-mannen, maar natuurlijk ook The Rolling Stones. Harry Muskee en zijn band Cuby + The Blizzards zijn de grote voorbeelden sinds 2008/2009 toen hij twee jaar met ze toerde. “De invloeden van de teksten van Muskee zijn voelbaar doordat hij heel dicht bij zichzelf blijft. Die teksten kan je vervolgens ook nog zingen als je zeventig bent. Daar heb ik veel van geleerd!”

Dus ‘Worried Man Blues’ gaat over jezelf?
“‘Worried Man Blues’ is dan ook zeker geïnspireerd op de stam waar de liedjes van Muskee aan groeiden. Dat nummer speelde ik in de kerk voor Muskee toen hij zeventig werd. Ik nam het de dag ervoor op en gaf het aan Harry. Het is een bijzondere opname, die nu is terechtgekomen op dit nieuwe album.”

Staan er meer nummers op met een oudere oorsprong?
“Het nummer ‘Back Down’ van mijn vorige album Free Music staat in een totaal andere uitvoering op Sun Coming Up. Het is onherkenbaar geworden en draagt nu de titel ‘Easy Day’.”

Je vertelde me ooit dat er na Free Music nog zo’n zeventig nummers overbleven. Wat doe je daarmee?
“Op Ben’s Choice staan zestien niet eerder uitgebrachte liedjes op van sessies tussen 2004 en 2006, samengesteld door Ben Buijs.” 

~

Radio en optredens
Stel dat je bij Giel wat zou mogen spelen in de ochtend. Wat zou je dan doen?
“‘On Your Own’ is een donker nummer dat ik heel mooi akoestisch zou kunnen doen als ik voor de radio wat zou mogen spelen. Maar ook het niemendalletje ‘My Yell Bam Bam’ zou wel eens heel leuk kunnen zijn om te doen. ‘Turn Me On’ swingt de pan uit… Ik zou het hele album wel willen doen!

Wat vind je zelf het leukste om te doen, met band of solo optreden?
“Solo-optredens zijn de basis waar ik voorlopig mee rondtrek. Maar ik heb ook een Ralph de Jongh Trio, waar ik optredens mee doe. Dat is ook heel erg leuk om te doen. Ik doe ook luisterconcerten in een kerk en dat is bijzonder. Het geeft me allemaal energie en dat breng ik op het publiek over, hoe ik het ook doe.”

“Ik vind het lekker om rustig te beginnen en het dan op te bouwen. Een setlist maak ik niet al kan ik er wel een dag over praten. Maar uiteindelijk maak ik hem niet. Ik moet de sfeer een beetje proeven en dan zie ik wel wat er gaat gebeuren. Soms begin ik een maand lang met hetzelfde nummer, zoals ‘So’, dat ik als eerste weer speelde toen ik uit de burn-out kwam. Maar bij een festival moet het er meteen uitknallen alsof het al de derde set is. Dus het kan steeds anders zijn.”

Kun je er tegen als er tijdens een optreden gepraat wordt?
“Ik kan er wel tegen, maar als ik in een café speel, dan hef ik entree en dan komen de mensen voor de muziek en zijn ze stil. Uitzonderingen zijn er natuurlijk ook, naar de aard van het café. De uitbater heeft hier ook een verantwoordelijkheid in.”

Op reis en dan?
Terwijl we het interview doen wordt een koffer geleverd om zijn gitaren mee op reis te nemen. Alles staat klaar om binnen een paar dagen af te reizen naar het land waar de blues is ontstaan. Met de Nederlandse Blues Challenge, die hij in november 2014 gewonnen heeft, op zak mag hij nu naar de International Blues Challenge in Memphis. Intussen is gebleken dat hij daar tot in de halve finale is gekomen. Op zijn website is een verslag te lezen van deze reis.

Voor de komende maanden gaat in Nederland op vele podia het dak eraf, om zijn nieuwe album Sun Coming Up te promoten. Een album dat zeker gehoord mag worden. De hernieuwde energie van Ralph de Jongh spat er gewoonweg vanaf!

Live in Nederland:
19 maart Album releaseshow
21 maart Van Slag, Borgher